Eva Logo
22 februari 2018 in Lijf & leven

Hoe krijg ik meer energie? Tips van Carin

Carin is vitaliteitscoach. En een heel relaxte. Van Carin hoef je niet elke dag te zwoegen in de sportschool: energie doe je vooral op in het dagelijks leven. Vanaf vandaag geeft ze ons elke week een tip.

Carin in het kort

"Toegewijde echtgenote, moeder van drie en coach in vitaliteit.  Structureel op zoek naar de zin der dingen. Een nuchtere idealist, die houdt van eerlijke koffie, slaafvrije chocola, biologische streekproducten, nostalgische 2CV’s, tweedehandskleding en groene energie. Ik pak altijd de fiets, weer of geen weer. Uit principe. Voor de nodige in- en ontspanning spring ik graag op de mountainbike."

Hoe ben je ertoe gekomen vitaliteitscoach te worden?

"Van huis uit ben ik eigenlijk ingenieur. Tijdens mijn studie aan de universiteit ontwaakte de nieuwsgierige onderzoeker in mij. Nieuwsgierig naar de mens en het leven. Uiteindelijk kwam ik bij de Schepper uit. Ik vond antwoorden in de ontdekking dat we gemáákt zijn om te leven en dat het leven dus een ontwerp kent. En daar hoort hoe je ademt, eet, slaapt, beweegt, voelt, allemaal bij. In de periode, als ‘domestic’ engineer, thuis bij onze drie kindertjes bestudeerde ik dit ‘ontwerp’. Ik ging lezen, ontdekken én doen. Met resultaat. Prachtig! Toen de jongste naar school ging, ging ik ook. Want ik wilde er ondertussen mijn vak van maken."

Wat betekent gezond leven voor jou?

"Gezond leven is in onze veeleisende welvaartsmaatschappij allesbehalve eenvoudig. Veel mensen kampen dan ook met gezondheidsklachten of gaan gebukt onder stress. We kunnen er wel een beetje hulp bij gebruiken. Vandaar de vlogserie.

Gezond leven gaat voor mij vooral over vitaal leven. Over leven naar je ontwerp. Die manier van leven vinden en vasthouden die je meer doet floreren. Dat betekent dat je de ‘gezonde’ keuzes maakt die bij jóu passen. Bij wie je bent, wat je kunt en vooral belangrijk vindt."

Gouden tip?

"Vitaal leven draait om goed voor jezelf zorgen. Maar daar moet je wel een goeie reden voor hebben. Concreet. En helder. Zingeving geeft je de drive tot verandering. Tot weten waarvoor je het doet. Het is je motor. Zodat je kunt volhouden. Ook als het lastig is. Vaak hebben we dit niet helder voor ogen. We worden geleefd door onze agenda, verwachtingen, situatie of ziekte. Je staat er niet bij stil.  

Je wilt je vitaler voelen? Mijn tip voor deze week: 'Bezint, eer ge begint.' Ga eerst op zoek naar jóuw 'ware waarom’s'. Doe dat gestructureerd. Aan de hand van 1 vraag. In 3 stappen.

Stap 1. Wat maakt het belangrijk? Aan welke doelen en verlangens gaat het bijdragen? Wat kan of doe je weer of meer of anders? Thuis, op je werk, vrije tijd? Schrijf alles op. Barst los. Zorg dat je blij wordt van je antwoorden! Stap 2. Kies. Welke 20 (max!) redenen vind je ECHT belangrijk? Kruis ze aan. Stap 3. Kijk naar je top 20. Kies. Welke 5 redenen zijn ECHT belangrijk VOOR JOU?"

Nog meer lezen over Carin en vitaliteit? Klik hier