Eva Logo
22 februari 2018 in Opvoeding en gezin

Opvoedtip: klusjes maken kinderen succesvol

Moeders, spits je oren: als je je kind laat meehelpen in het huishouden, doe je hem of haar daar een plezier mee. Het bepaalt namelijk zijn of haar succes voor later.

De belangrijkste manier om te voorspellen of iemand succesvol wordt, is te kijken of iemand als kind heeft meegeholpen met klusjes in het huishouden, aldus onderzoek van de gerenommeerd universiteit Harvard. Het onderzoek is eigenlijk al tachtig jaar oud, maar kwam in 2015 weer boven drijven dankzij Julie Lythcott-Haims: "Als kinderen niet afwassen of stofzuigen, betekent dit dat iemand anders dit voor hen doet," aldus Judy. "Dan missen ze niet alleen de kans om die vaardigheden op te doen, maar ook de belangrijke waarde dat sommige klussen er nu eenmaal bijhoren. Dat we allemaal bijdragen aan het geheel. Klusjes zorgen ervoor dat kinderen leren samenwerken. En dat niet alles vanzelf gaat: een schone, opgeruimde kamer verschijnt niet door met je vingers te knippen."