Eva Logo
11 februari 2018

Reis-tip: de Baltische staten

Je ziet ze altijd bij het Songfestival voorbijkomen, de Baltische Staten: Litouwen, Letland en Estland. Afgelopen zomer reisde Liza Vroling in één week tijd door staten heen. En ze ontdekte dat ze zeker de moeite waard zijn om op je zomer-bucketlist te zetten!

Klein en gezellig Kaunas (Litouwen)

Het stadshuis in Kaunas.

Er hangt een gezellig sfeertje in de smalle winkelstraat van het oude centrum van Kaunas, de tweede stad van Litouwen. Overal waar je kijkt, zie je leuke eettentjes met een terras. Het eten smaakt heerlijk! Ook is er veel street art te bekijken.

Een straatje met allerlei gezellige terrasjes en winkels.
Om deze street art staat Kaunas bekend!

Geschiedenisrijk Riga (Letland)

Riga is de hoofdstad van Letland. Het centrum van Riga erg gezellig en zijn er veel leuke eettentjes. Het bekendste gebouw van Riga is het Zwarthoofdenhuis. Dit gebouw behoorde tot het gilde van ongetrouwde Duitse kooplieden in de veertiende eeuw.

Als je van geschiedenis houdt, ga je Riga geweldig vinden. In Riga vind je ook een getto uit de Tweede Wereldoorlog. Heftig om te zien, maar zeker de moeite waard. Daarnaast kun je een bezoekje brengen aan de KGB-gevangenis uit de voormalige Sovjet-Unie. Voor slechts twee euro kun je met een gids het eerlijke verhaal horen terwijl je door het cellencomplex loopt.

Het Zwarthoofdenhuis. Het gebouw dat in de veertiende eeuw werd gebouwd door de Broederschap van de Zwarthoofden, een gilde voor ongetrouwde Duitse kooplieden in Riga.
Het getto in het centrum van Riga.
Het KGB-gebouw.

Middeleeuws Tallinn (Estland)

Een deel van de Middeleeuwse stadsmuur met de Estische vlag.

Het bruisende Tallinn is de hoofdstad, in het noorden van Estland. Loop door het Middeleeuwse centrum en drink een kopje koffie op het stadhuisplein. Een bezoekje aan het KGB-museum op de bovenste verdieping van het Viru-museum is zeer aan te raden. In de Sovjettijd werden hotelgasten in de gaten gehouden door de geheime dienst van de Sovjet-Unie. Een gids neemt je mee naar deze verdieping en vertelt over de afluistermethodes die gebruikt werden.

Uitzicht vanaf het Viru hotel.
Het hotelmuseum in Tallinn.
Een typmachine met het cyrillische alfabet (de lettertypes uit Rusland en omliggende landen) .

Tip: Ga met de veerpont een dagje naar Helsinki, Finland!

Verblijf
Alle Baltische Staten zijn goedkoop, maar Litouwen spant de kroon. Ik verbleef in een AirBnb voor 18,50 euro per nacht en zat midden in het centrum van Kaunas, Litouwen. Ik had een studio-appartement in Tallinn geboekt via AirBnb en het zat net buiten de stadsmuur. In Riga had ik een goedkoop appartement geboekt via Booking.com. We zaten helaas was buiten de stad, maar gelukkig zijn de taxi’s goedkoop.

Vliegen
Het kost het niet veel om naar Kaunas te vliegen met Wizz Air. Je kunt een retourvlucht boeken naar Eindhoven. Ikzelf heb op de heenreis naar Kaunas gevlogen en op de terugreis van Tallinn naar Weeze met Ryanair.

Reizen van Kaunas naar Tallinn
Je kunt goedkoop met de bus van Kaunas naar Riga en van Riga naar Tallinn. Ecolines is de maatschappij die goedkope tickets aanbiedt. In 3-4 uur ben je in een andere stad en land.

Weetjes Baltische Staten

  • In elk land spreken ze een andere taal: Litouws, Lets en Estisch.
  • Valuta: Euro
  • Tot 1991 waren de Baltische Staten deel van de Sovjet-Unie
  • Vanaf 2004 maken de Baltische Staten deel uit van de Navo en EU

Liever naar Scandinavië? Nienke van Denderen reisde onlangs naar Stockholm. Lees hier haar ervaringen.