Eva Logo
4 april 2018 in Rouwverwerking

Agnes vergeeft de moordenaar van haar dochter en kleinzoon

Agnes dochter en kleinzoon worden vermoord, maar tien jaar en heel wat brieven later heeft ze de moordenaar vergeven. In de aflevering ‘Het onvergeeflijke vergeven’ van KRO Kruispunt kan je het verhaal van de twee zien. Zou jij dit kunnen?

Toen Leonard 19 jaar was, was hij verslaafd aan crack en draaide hij door. Hij vermoordde zijn ex-vriendin en haar zoontje. Agnes was in één klap haar dochter en kleinzoon kwijt. Ze begon met haar gevoel op te schrijven als een manier van verwerken. Dat resulteerde in het schrijven van een brief naar Leonard, die toen al in de gevangenis zat met een levenslange straf.

Het ultieme vergeven

Na elf jaar schrijven ze nog steeds naar elkaar. Agnes heeft Leonard zijn daden vergeven. Heel dapper en niet iets wat iedereen zou kunnen. Agnes vertelt in het programma: “Hij heeft gedaan wat hij gedaan heeft en dat is onacceptabel. Daar is hij ook voor veroordeeld. Je hoeft niet te vergeven, maar als je stap voor stap probeert te begrijpen kun je tot vergeving komen. Dat is een extra zegen.”

Heel bijzonder is ook dat Leonard aan het woord komt in de aflevering. Agnes en hij hebben elkaar nog nooit ontmoet. “Agnes was de eerste persoon die zei: ‘Je bent geen moordenaar. Je bent een man die iemand vermoord heeft en dat is anders,’” vertelt Leonard terwijl de tranen over zijn gezicht rollen.
 

Bekijk hier de aflevering over ‘Het onvergeeflijke vergeven’ van KRO Kruispunt.