Eva Logo
Slavernij
9 april 2019 in Geloof

Awa was veertien jaar en kon geen kant op

Dit voorjaar reisde Eva’s Bianca Cooper naar Ghana, het land van Eva’s goede doel in 2019 en 2020. Daar ontmoette ze Awa, die jarenlang vastzat in de netten van slavernij.

“Tijdens twee reddingsacties op het Voltameer in Ghana, die gelijktijdig werden uitgevoerd, zijn zes kinderen bevrijd en twee slavendrijvers aangehouden.“ Een bijzonder nieuwsbericht dat ik lees op de website van International Justice Mission (IJM); de organisatie waarmee Eva, het jaar waarin we Op weg naar Vrijheid gaan, een vuist maakt tegen slavernij.


Onder dwang de diepte in

Op het moment dat de zes kinderen worden bevrijd, ben ik samen met collega Minella óók in Ghana. Zo komt een klein nieuwsbericht opeens, letterlijk, heel dichtbij. We zijn hier om kennis te maken met het team van IJM. Allemaal gedreven mensen die hun leven inzetten voor kinderen die verstrikt zijn geraakt in de netten van de visindustrie. Kinderen die zonder hun hulp onder verschrikkelijke omstandigheden 14 uur per dag in gevangenschap moeten werken. Die regelmatig worden geslagen en onder dwang naar de diepte van het meer moeten zwemmen om de netten te ontwarren, wat vaak leidt tot verdrinking. 


Tekst gaat verder onder de banner


‘Ik wil helpen waar nodig is’ 


Tijdens ons bezoek aan een safehouse, waar de kinderen worden opgevangen als ze gered zijn, krijgt dit nieuwsbericht een eigen gezicht. We spreken met de veertienjarige Awa. Twee jaar geleden werd ze, na jaren op het Voltameer te hebben gewerkt, naar deze veilige plek gebracht. De liefdevolle opvang en fysieke en psychische begeleiding doen haar goed. Toch is praten over de tijd op het Voltameer nog te heftig. De traumatische tijd heeft veel sporen achtergelaten en zal in de komende jaren stukje bij beetje moeten helen. Andere kinderen zijn haar daarin voorgegaan en geven hoop dat ook Awa te zijner tijd een nieuw leven kan beginnen. Als we haar vragen naar haar toekomst en welk beroep ze later zou willen kiezen, glimlacht ze. “Maatschappelijk werker,” zegt ze zachtjes. “Om te helpen waar nodig is.” En daar, in een safehouse ergens in Ghana, brengt deze jonge vrouw haarscherp onder woorden wat een taak is voor iedereen die in vrijheid leeft: “Om te helpen waar nodig is.”


Deel een tikkie uit! 

Help ook waar nodig en deel slavernij een tikkie uit. Op die manier hopen we dat er steeds meer nieuwsberichten over reddingsacties gepubliceerd zullen worden.