Eva Logo
21 april 2018 in Hoofd & hart

Carola Schouten gaat de uitdaging niet uit de weg

Voor het EO-magazine Petrus sprak Minella van Bergeijk met de minister van Landbouw en Visserij, Carola Schouten. “Tegen Gert-Jan zei ik: ik zeg met Esther: 'Kom ik om, dan kom ik om. Ik ga er gewoon voor'.”

Heb je het gevoel dat je geroepen bent in deze positie?

"Dat vind ik heel zwaar klinken. Daar waar je zit, daar moet je je verantwoordelijkheid nemen om er alles uit te halen wat je in je hebt. Niet voor jezelf, maar voor deze wereld. Wat mij bezighoudt is de vraag: wat kun je doen als er enerzijds zo'n overvloed aan voedsel is in dit land, en er anderzijds zoveel tekort is in andere landen?”

Deze functie kost je veel tijd. Voel je je soms schuldig tegenover de mensen om je heen?

"Soms wel ja. Anderen moeten in jouw systeem mee. Het is een puzzel om dat goed te doen. Kijk, de mensen om mij heen hebben er niet om gevraagd dat ik minister werd, het is mijn afweging geweest. Ik wil zometeen echt om half acht naar huis om te zorgen dat ik toch nog wel een stukje van de avond thuis heb. Ik probeer daar een soort van striktheid in te hanteren. Maar dat vind ik wel de moeilijkste kant.” 

Staat dat schuldgevoel haaks op je moedergevoel?

"Nou, het is meer dat jij de eisende partij bent. Normaal is het in een relatie geven en nemen. Ik heb nu het gevoel dat de mensen om mij heen redelijk wat moeten geven. Maar mijn zoon fladdert lekker door het leven heen hoor. Dat gaat allemaal prima. Hij heeft ook zijn eigen dingen: zijn baantje, zijn vrienden en zijn school. Maar je bent altijd aan het plooien.” 

Is het dan niet te veel voor je?

"Ik weet nog dat fractievoorzitter Gert-Jan Segers me vroeg: ‘Wil je minister worden?’ Dat vloog me wel aan. Ik wist dat je dan grote verantwoordelijkheden zou hebben. Ik moest denken aan het bijbelboek Esther: het gedeelte waarin Esther naar de koning moet om hulp te vragen voor de Joden. Waarbij ze wist dat de koning haar ook kon doden. Tegen Gert-Jan zei ik daarom met een kleine knipoog: ‘Ik zeg met Esther: 'Kom ik om, dan kom ik om.’ Ik ga er gewoon voor.’ Daar moet ik nog weleens aan denken. Ik heb de stap gezet, ben er vol overgave ingegaan. Ik geloof dat ik daarin niet alleen ben. Dat God met mij is. Dat Hij ook genadig is als ik fouten maak. En als het dan onverhoopt niet zou lukken, dan heb ik het wel gedaan. Ik ben er niet voor weggelopen. Ik doe dit met alles wat ik in me heb". 

Cover Petrus

Het volledige artikel is te lezen in Petrus. Vraag het magazine gratis aan via eo.nl/magazine.