Eva Logo
30 april 2018 in Uit & thuis

'Ik zie dat ze happy wordt van het vloggen'

Wat doe je als je dochter het heeft over het verliezen van een Snapchatstreak? Of als je zoon het over een game heeft dat Fortnite heet? Of misschien wil je dochter wel beginnen met vloggen. Marjons (43) dochter Femke maakt filmpjes en zet die op YouTube. Hoe gaat zij daarmee om?

“Mijn zestienjarige dochter Femke vlogt. Dat was een jarenlange droom. Ze vond het heel spannend. Het verlangen werd steeds groter. Een jaar geleden heeft ze de stoute schoenen aangetrokken en is ze gestart. Twee keer in de week maakt ze een filmpje: op woensdag en zondag. Soms maakt ze extra’s video’s, zoals een kersteditie. Ik zie dat ze er heel happy van wordt. Dat vind ik leuk om te zien.

Ze is fanatiek en heeft veel doorzettingsvermogen. Omdat dit helemaal haar ding is, gaat ze naar het mediacollege. Op dit moment baalt Femke een beetje dat het aantal volgers stil blijft staan. Het zijn er nu 234.

We praten er wel veel over met elkaar. Het kan best wel wat met je doen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de negatieve reacties? Ik vind het als moeder best vervelend als een klasgenoot haar vlog een ‘k*tvlog’ noemt. En hoe ga je ermee om als een vriendin zegt dat ze een filmpje van YouTube moet halen, omdat zij niet op internet wil? Dat moet je dan respecteren, vind ik. Maar dat soort vervelende situaties moeten je niet tegenhouden om je droom te volgen. Dat zijn mooie leerprocessen.

Femke gaat er goed mee om en neemt haar verantwoordelijkheid. Haar schoolresultaten hebben er niet onder te lijden, ze gaat nog steeds naar de kerk en leest de Bijbel. Ik vind het kicken dat haar filmpjes ook een christelijke boodschap hebben. Ik ben heel positief. Ze is hiervoor gemaakt. Daarom hebben we ook geen regels opgesteld. Dat is niet nodig. Al moet ze wel zelf sparen voor haar nieuwe MacBook.”

 

De vlogs van Marjons dochter zijn op YouTube te vinden onder de naam Femke van Delft.

Dit fragment komt uit het nieuwe gratis boekje van de EO genaamd 'Webwijs'. Dit boekje behandelt allerlei dilemma's die je als ouder tegenkomt als je kinderen in de sociale media wereld zitten. Gratis aanvragen kan hier.