Icon--npo Icon--EO Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Icon--youtube Eva Logo
27 mei 2018 in Christelijke muziek

‘Ik herken mezelf wel in de koningin van Sheba’

Tanja Lagerström wilde liederen schrijven met wat meer inhoud. Ze begon met het schrijven van nummers vanuit het perspectief van een Bijbelse vrouw, dus niet óver de vrouw. “De vrouwen die in de Bijbel voorkomen lijken ‘grote godsvrouwen’, maar eigenlijk zijn ze gewone vrouwen zoals jij en ik.”

Tanja Lagerström : “Voor de liederen probeerde ik in de huid te kruipen van zo’n vrouw. Bij Eva in het paradijs bijvoorbeeld is alles perfect, de relatie met God is harmonisch, alles is mooi. Maar op een dag hou je je niet aan Gods regels en daardoor verpest je al dat mooie. Hoe voel je je dan? Ik word wel eens badend in het zweet wakker van een nachtmerrie. Zo moet het voor Eva zijn geweest. Ze verlangt zo erg terug naar hoe het vroeger was. 

Als ik zo’n lied maak, dan komt er meestal ’s nachts een soort openingszin, een kernzin bij me naar boven. Als je die kerngedachte hebt, rolt de rest er vanzelf uit. Bij de bloedvloeiende vrouw was dat ‘Ik heb Hem aangeraakt’. Ik schrijf eigenlijk gewoon een gedicht en daarna komt pas de melodie en de akkoorden.

Peter van Dijk is uitgever en hij wilde de teksten wel bundelen in een boek. Hij had ook het idee dat deze nummers wel wat voor Eva konden zijn, omdat hij wist dat het jaarthema van 2018 Bijbelse vrouwen werd. Zo viel alles een beetje op z’n plek.

Wat de vrouwen in de Bijbel meemaken, kan heel herkenbaar zijn voor veel vrouwen.

De vrouwen die in de Bijbel voorkomen zijn maar gewone vrouwen, eigenlijk. Toch staan ze daar met een reden. God wil dat we er iets van leren. Daarom denk ik dat wat zij meemaken heel herkenbaar kan zijn voor veel vrouwen. Dingen als eenzaamheid, jaloezie, wanhoop. Deze dingen zijn in verschillende mate wel aanwezig in een vrouwenleven. 

Bijzondere bestemming 

Ik herken in iedere vrouw wel een deel van mezelf, zoals bijvoorbeeld bij de koningin van Sheba. Zij was heel erg gefascineerd door Salomo. Ze was de rijkste, meest succesvolle vrouw ter wereld. In haar herkende ik dat ze als vrouw op zoek was naar een man die gewaagd is aan haar, die haar tegenwicht kon bieden. Toen ik trouwde met Eric was ik heel erg blij dat hij ook zo muzikaal was, maar ook iemand was waarmee ik kon sparren.

Ik hoop natuurlijk dat vrouwen uit deze liederen hoop of troost kunnen putten. Dat de liederen hen kracht geven als ze in een moeilijk situatie zitten. God heeft de vrouwen uit de Bijbel gekozen voor een bijzondere bestemming. Soms werd dat in hun leven al zichtbaar, zoals bij Esther. Soms leek het alsof zij tweede keus waren, zoals bij Lea. Maar voor God was zij de eerste keus, want uit haar nageslacht is Jezus geboren.

Tijdens jouw leven lijkt het misschien nog niet zo stralend, maar je mag weten dat God een bestemming voor jou heeft. Ook al zie je dat nog niet, er komt een moment dat dat duidelijk wordt. Hoe moeilijk het ook is, er zit iets unieks in iedere vrouw, waar God een bedoeling mee heeft.”

Het boek met de teksten van Tanja komt in het najaar uit. In het boek komen codes waarmee je elk liedje met je telefoon kunt scannen en downloaden. De muziekvideo’s worden gepubliceerd op de website, facebookpagina en Youtubekanaal van Eva. Bekijk hieronder alvast een sneak preview! 

 

Backstage video van de opnames van de liederen