Eva Logo
1 mei 2018 in Hoofd & hart

Sneller en beter leren: zo doe je dat!

Vrijwel geen puber zal het toegeven – maar leren doe je de hele dag. Bewust én onbewust. Hoe leren we eigenlijk precies? En hoe maak je zo slim mogelijk gebruik van je hersenkwabben? Deze pagina’s met feiten en tips helpen jou (en je eventuele kids) op weg.

Mindmappen

Je hersenen onthouden de stof beter als je overzicht hebt. Handig hulpmiddel hierbij is een mindmap, een tekening waarin je op één pagina zelfs een heel boek kunt samenvatten. Kijk op www.lereniseenmakkie.nl (klik op ‘mindmap’) hoe je zo’n ding maakt. Gebruik veel kleuren en zet er tekeningetjes/foto’s bij: hoe opvallender je mindmap, hoe meer kapstokjes je hoofd heeft om de info te verankeren. Mindmappen kan ook digitaal: op Lifehacking.nl worden veertien mindmapprogramma’s beschreven (deels gratis).

Geheugentip

Wil je je geheugen beter laten werken? Beweeg dan – na het lezen van informatie die je wilt onthouden – dertig seconden lang horizontaal met je ogen heen en weer. Die tip geeft hoogleraar neuropsychologie Margriet Sitskoorn in Lang leven de hersenen. Onderzoekers denken dat de oogbewegingen hersengebieden stimuleren die nodig zijn om dingen goed te onthouden.  

Op herhaling

Veel handiger dan alles op het laatste moment leren is: regelmatig herhalen en rustmomenten inbouwen. Door herhaling onthoud je steeds meer van de stof – en ook nog in minder tijd. Wil je informatie écht stormvast in je hoofd verankeren? Herhaal de stof dan na vijf minuten (maak bijvoorbeeld een uittreksel of mindmap), na een dag, een week, een maand en een halfjaar.   

Chunking

Ons kortetermijngeheugen onthoudt gemiddeld zeven losse cijfers. Dat aantal kun je vergroten door betekenis te geven door te ‘chunken’: maak van de cijfers groepjes, bijvoorbeeld bekende jaartallen of leeftijden. 

Slapend leren

De hele nacht stug doorstuderen om alle stof nog in je hoofd te stampen? Of toch acht uurtjes pitten? Tijdens je slaap wordt het geleerde in je geheugen vastgelegd. Als je lang studeert en daarna nauwelijks slaapt, komt de stof dus niet goed in je hoofd. Bovendien is je concentratie slechter na weinig slaap. Skip je nachtrust dus niet!

Leren onder water

Moeite om leerstof op te diepen uit je hoofd? Ga terug naar je studieplek! Je geheugen werkt namelijk het beste als je zintuigen op dezelfde manier worden geprikkeld als tijdens het leren. Zo reproduceren duikers die onder water woordjes leerden, deze beter onder water dan erboven! Ook dingen als geur, het gevoel van je kleren en hoe je omgeving eruitziet hebben effect: al die factoren zijn in je brein verbonden geraakt met de leerstof. Maak daar gebruik van… (Breinwijzer).

Grijp het scherm

Leren van een computerscherm? Houd tijdens het lezen je scherm vast! Volgens wetenschappers onthouden we de tekst dan namelijk beter (Leer Leren).

Kauwgommetje!

Na het kauwen op kauwgom presteer je ruim een kwartier lang 25 tot 50 procent beter op geheugentaken dan zonder kauwgomkauwerij. Dat bleek in 2011 uit New Yorks onderzoek. Oorzaak? Mogelijk stroomt door het kauwen het bloed naar je hoofd, wat je geheugen verbetert. Spuug je gommetje trouwens uit voor je aan de toets begint, want kauwen werkt vooral vóóraf. Bij proefpersonen die de hele dag kauwgom kauwden, was geen verbetering meetbaar (Livescience.com.) Uit Engels onderzoek bleek al eerder dat nepkauwen (zonder gom) juist een negatief effect op je geheugen heeft!

Verlichte geest

Zorg voor goed licht op je studieplek. Het liefst buitenlicht, anders heldere kunstverlichting. Donkerte doet je brein namelijk denken dat het bedtijd is.

Barok-and-roll!

Leer je beter met muziek? Kies dan muziek zonder zang (dat leidt af). Barokmuziek schijnt goed te zijn voor je concentratie, dus stem af op NPO Radio 4. Kies zonodig in het rolmenu voor baroquearoundtheclock (leerleren.nl).

Gekke plaatjes

Moeite om dingen te onthouden die weinig met elkaar te maken hebben? Bijvoorbeeld een boodschappenlijstje? Maak van de woorden in je hoofd gekke plaatjes. Zie bij ‘hondenvoer’ en ‘kaas’ bijvoorbeeld de hond voor je met een hele kaas in zijn bek. Of zet de dingen uit je lijstje in gedachten op onverwachte plaatsen in je huiskamer neer: hondenvoer op de tv, kaas in de open haard, pakken melk op de bank, enzovoort. Loop in de supermarkt ‘virtueel’ door je kamer en ziedaar: je vergeet niets.

Tekst: Petra Butler
Infographic: Anke Nobel