Eva Logo
25 mei 2018 in Lijf & leven

Voor de rest van m’n leven tegen die bocht in vechten

Geen rechte rug, maar een ruggenwervel in S-vorm. Sanne Poppe heeft scoliose en zou daaraan geopereerd moeten worden. Die operatie probeert ze te voorkomen door middel van oefeningen. “Tijdens het hangen aan m’n klimrek, moest ik huilen.”

Scoliose is een vergroeiing van de ruggenwervels. Mijn ruggenwervel is niet recht, maar hij zit in de vorm van een S, daar kwam ik bijna 10 jaar geleden achter. De bovenste bocht van de S-vorm is 44 graden, de onderste 47. Daar moet je vast last van hebben, denk je nu. Om eerlijk te zijn: bijna niet.

Ik sta onder controle bij het UMC in Groningen. Als de bochten erger worden, moet ik geopereerd worden. Dat wil ik niet, want ik heb sinds we het ontdekten totaal geen last gehad. Soms heb ik een wat zeurderige pijn in mijn onderrug, maar dat houdt nooit lang aan en het belemmert me niet.

Toen ik in juni weer naar het UMCG moest, dacht ik daarom nergens over na. Binnenlopen, röntgenfoto, controle bij een arts en weer naar huis, zoals altijd. De arts zei: “We zien op de foto dat je bovenste bocht toch erger wordt. Je zult dus geopereerd moeten worden.” Wat? Dit was niet de afspraak. Ik probeerde mezelf te bedwingen, maar ik barstte in huilen uit.

Na het intakegesprek bij de kliniek dacht ik nog maar één ding: dit ga ik doen.

Scoliose oefeningen
Sanne in de Scoliosis Care Clinic

Gelukkig steekt mijn moeder niet zo haar kop in het zand zoals ik, en begon zij met zoeken naar alternatieven. Ze kwam terecht bij de Scoliosis Care Clinic in Zwolle. Daar kunnen ze met oefeningen ervoor zorgen dat je rug rechter wordt en er meer symmetrie ontstaat. Na een intakegesprek dacht ik nog maar één ding: dit ga ik doen.

In oktober ben ik twee weken lang elke werkdag bij de Scoliosis Care Clinic geweest. De hele dag deden we oefeningen aan de klimrekken die daar hingen. “Maak jezelf lang en breed. Zet je bekken recht. Schouders laag.” Ik kan het dromen. Ik merkte dat ik rechter stond en meer op mijn houding lette. Iemand uit mijn groep had de oefeningen al een jaar gedaan en haar bocht was ongeveer vier graden minder. Dat wilde ik ook!

Ik kreeg mijn eigen klimrek thuisgestuurd, want ik moet die oefeningen nu volhouden. De eerste keer dat ik thuis mijn oefeningen deed, begon ik te huilen. Ik moet dit vijf dagen per week, elke dag één uur doen. Voor de rest van mijn leven.

Het is niet leuk, het is soms best lastig en er zijn dagen dat ik gewoon echt geen zin heb. Maar dan staart het klimrek me aan als ik ’s avonds naar bed ga. “Je wilt toch geen operatie? Je wilt toch niet scheef blijven? Of later toch nog pijn krijgen en inzakken?” Nee. “Stop dan met janken en ga door.” Je hebt gelijk. Ik wil ook vier graden minder als ik volgend jaar terugkom voor nog eens twee weken oefentherapie. Dat wordt mijn doel. Ik kan dit.