Eva Logo
4 augustus 2018 in Hoofd & hart

Mijn dochter heeft schulden

Mijn dochter van 26 kampt met een torenhoge schuld. Onafgemaakte studies, boetes, van alles door elkaar. Omdat ze maandelijks niet rondkomt, steun ik haar financieel. Ik vind het lastig om toe te kijken. Maar hierdoor maak ik haar ook weer afhankelijk, waardoor ze het niet zelfstandig oplost. Kan ik haar beter niet steunen? 

Je dochter is niet de enige met een hoge schuld. Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben betalingsachterstanden. Een probleem dat de laatste jaren steeds erger wordt. Mijn ervaring is, dat een belangrijke reden hiervan is dat er steeds meer focus komt te liggen op het nu. Ten koste van de mogelijkheden in de toekomst. Je ziet een leuk truitje dat nu in de aanbieding is. ‘Beter nu kopen in plaats van volgende maand,’ proberen de verkopers je te laten denken. Of de zon schijnt lekker en je gaat even een kopje koffie drinken op het terras. Het is zo weinig lekker weer voor een terrasje, van dit moment wil je even genieten. Maar heb je het truitje echt nodig, of heb je er eigenlijk nog wel genoeg in de kast hangen? Smaakt de koffie bij je thuis in de tuin niet net zo lekker? Zomaar twee willekeurige voorbeelden van de verleiding om nu uitgaven te doen in plaats van je inkomsten te besteden aan de hoogste prioriteiten.

Negeren van schulden, lijdt tot meer schulden

De verleiding van het nu is er voor bijna ieder mens. Bij de één is hij wel sterker dan bij de ander. Mensen die schulden hebben, zijn vaak geneigd om meer dan anderen de focus op het nu te leggen, in plaats van op de toekomst. Bezig zijn met schulden en betalingsachterstanden is ook niet leuk en geeft vaak stress. Er nu even niet aan denken is dan een logische oplossing, die vaak ook onbewust plaatsvindt. Als de gevolgen ook minder goed zichtbaar worden omdat je moeder wel bijspringt als dit tot tekorten in de toekomst leidt, dan zal deze onbewuste kortetermijnoplossing sterker worden. Met als gevolg dat de problemen voor de lange termijn erger worden.

Helpen

Als je je dochter structureel wilt helpen, zul je haar op een andere manier moeten gaan steunen. Een goed begin zou zijn om precies in beeld te brengen wat haar inkomsten en uitgaven op dit moment zijn. Ga er een dag samen voor zitten om haar bankafschriften door te nemen om een goed inzicht in haar uitgaven te krijgen. Laat haar daarna zelf keuzes maken over hoe ze haar inkomsten en uitgaven in balans wil krijgen. Jij kunt haar helpen met advies, maar zij zal haar prioriteiten moeten bepalen. Daarna is het heel belangrijk om iedere week samen te kijken wat er die week daadwerkelijk is uitgegeven. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om professionele hulp in te roepen. Wel adviseer ik dat je er ook zelf zoveel mogelijk bij betrokken bent. En mocht ze geen geld meer hebben om eten te kopen, bied haar dan aan dat ze gratis kan komen eten bij je. 

Natasja Naron

Meer artikelen lezen over opvoeding? Dat kan hier.

 

Natasja van der Laan- Naron is directeur en oprichter van Gabriel Financiele Bescherming. Hier helpt zij mensen met financieel advies en is daarnaast ook bezig om geld vrij te maken voor goede doelen.