Eva Logo
Eva Bijbels recept vijgen plaattaart
11 juli 2018 in Uit & thuis

Bijbels recept: vijgenplaattaart van Eva

Welk recept past bij het bijbelse verhaal van Eva? Het zou voor de hand liggen om een gerecht te maken met de verboden vrucht, met appels. Toch kiezen we voor een recept met de vijg: de vijgenplaattaart.

De vijg, die al rond 9.000 voor Christus werd verbouwd in de Jordaanvallei, staat voor vruchtbaarheid, rijkdom, zachtmoedigheid en voortplanting. Chawwa is het Hebreeuwse woord voor Eva, ‘zij is de moeder van iedereen die na haar leefde’. Eva geeft het leven door, zelfs nadat ze met vijgenbladeren is bekleed en is weggestuurd uit het paradijs. Daarom een bijbels recept voor een vijgenplaattaart: de combinatie van de zoetige vijgen en het zoute van de geitenkaas is hemels! Lekker voor in het weekend als lunch, of als avondmaaltijd. Enjoy it!

 

Vijgenplaattaart (voor ca. 10-12 porties)

Ingrediënten: 
300 g verse vijgen doormidden gesneden
4 rode uien
180 g geitenkaas
Paar takjes verse tijm
Olijfolie en balsamicoazijn
Grof zeezout en peper 

Deeg*:
400 g speltmeel
7 g droge gist
240 ml lauw water
Grote scheut olijfolie
Beetje zout
*8 plakken bladerdeeg voor de haastige kok kan ook 

Bereidingswijze: 
Meng het speltmeel, gist, water en olijfolie en kneed het in circa tien minuten tot een soepel deeg. Voeg op het laatst het zout toe. Maak er een mooie bol van, leg deze in een plastic kom onder een natte theedoek en laat het deeg drie kwartier rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Snijd de rode ui in fijne ringetjes en smoor deze op heel laag vuur ongeveer 20 minuten.

Is het deeg voldoende gerezen? Maak er dan een rechthoekige vorm van en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat. Smeer het met een kwastje royaal in met olijfolie en balsamicoazijn. Verdeel de uien over het deeg. Snijd de vijgen doormidden en leg deze om en om met de geitenkaas op de uien. Voeg de tijm toe en grof zeezout en peper naar wens. Zet de taart ongeveer een half uur in de oven op een rooster, totdat het deeg knapperig en goudbruin is!

Tip: Voeg (biologische) serranoham toe

Recept: Arachne Molema

Dit recept komt uit het bijbelstudieboekje ‘Voorbeeldig’, een speciale uitgave van Eva. Een boekje vol extra’s over de eerste vijf vrouwen uit ons jaarthema. Kijk hier voor meer informatie over het boekje.