Eva Logo
Fictief verhaal Maria vrouwen uit de Bijbel
19 juli 2018 in Geloof

Hoe zal het voor Maria zijn geweest om moeder te zijn van Jezus?

We vroegen Francien van der Valk om een fictief verhaal te schrijven over de Bijbelse vrouw Maria. Door deze korte vertelling kan je je een klein beetje inbeelden hoe het voor Maria moet zijn geweest om moeder te worden van Jezus. Voordat Jezus er was, verliep haar leven redelijk normaal. Totdat Gabriël, een engel, voor haar neus stond.

MARIA

Wat had ze het zich anders voorgesteld. Alles. Het leven. Ook vandaag had Hij haar weer verrast. Over deze bruiloft zou nog lang worden nagepraat. Maria liet zich nog een laatste keer van die verrukkelijke wijn bijschenken en dacht terug aan de afgelopen jaren.

Voordat Jezus er was, verliep haar leven redelijk ‘normaal’. Ze was een meisje dat dicht bij God leefde en was uitgehuwelijkt aan Jozef, een aardige timmerman. Ze dacht een goed beeld te hebben van hoe het leven eruit zou komen te zien. Totdat Gabriël, een engel, voor haar neus stond met een boodschap van God.

Het was een niet-alledaags bezoek. Maar Maria kende God en vertrouwde Hem. Gabriël had verteld over haar aanstaande zwangerschap en ze had geantwoord: “De Heer wil ik dienen: laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd.” Als ze had geweten hoe zwaar het soms zou zijn, was dat er mogelijk niet zo soepel uitgerold.

Fictief verhaal Maria vrouwen uit de Bijbel

Vanaf het moment dat bekend werd dat ze in verwachting was, werd Maria scheef aangekeken: Jezus was een bastaard! De hele stad sprak er schande van. Eerlijk gezegd vond Maria het dan ook niet zo erg dat ze met Jozef naar Bethlehem moest vanwege die volkstelling. Het was geen comfortabele rit voor een hoogzwangere vrouw, maar ze was in ieder geval even niet the talk of the town.

Oh, en die bevalling... Maria nipte van haar wijn en schudde haar hoofd toen ze daaraan terugdacht. Ze had niet verwacht dat ‘de Zoon van de Allerhoogste’ in een stal geboren zou worden. Op het moment zelf kon ze wel janken. Maar inmiddels wist ze: Jezus verrast altijd. Ook op deze bruiloft, waar de wijn op dreigde te raken voordat het feest ten einde was.

Het was spectaculair. Hij veranderde water in wijn. De drank kon rijkelijk blijven vloeien, de gasten kwamen niets te kort. Het was ook nog eens de beste wijn die iedereen ooit had geproefd. Maria nam een laatste slok, glimlachte en dacht: met Jezus weet je twee dingen zeker. Het leven is nooit saai en alles wordt altijd beter. Ze was benieuwd wat haar nog te wachten stond.

Tekst: Francien van der Valk