Eva Logo
11 juli 2018 in Hoofd & hart

Welke invloed heeft warm weer op je brein?

Van zomers weer lijken we allemaal op te fleuren. Maar doen die zonnestralen nou écht iets met je hersens? Jazeker, blijkt uit onderzoek. Warm weer heeft daadwerkelijk invloed op je humeur: positief én negatief.

Naar buiten gaan bij zonnig weer zorgt voor een vrolijk humeur

Een studie van de Universiteit van Michigan (2004) wees uit dat mensen die minstens dertig minuten buiten in lekker weer doorbrachten, een relatief opgewekter humeur hadden dan mensen die dat niet deden. In 2014 kwam daar nog een onderzoeksresultaat bovenop: zo’n moment in de buitenlucht blijkt ook goed te zijn voor je geestelijke gezondheid. De kans op depressie vermindert en warm weer leidt tot afname van stress. In het bijzonder mensen die te maken hebben gehad met een traumatische ervaring, zoals een echtscheiding, ziekte of het verlies van een geliefde, profiteren hiervan.

Toch is er een grens. ‘Hoe heter, hoe vrolijker’ kunnen we niet stellen. Extreme warmte kan namelijk ook voor een flauw gevoel zorgen. Uitdroging en oververhitting kunnen in sommige gevallen zelfs zorgen tot beschadiging van je hersenen. En daar word je niet vrolijker van ;-).

Over het algemeen zijn we vrolijker als de dagen langer zijn

Meer en langer licht zorgt voor meer geluk. Dat is ook de reden dat sommige mensen in de winter neerslachtiger zijn: de dagen zijn korter en je komt minder in aanraking met licht.

Meer geluk bij warm weer geldt helaas niet voor iedereen. Sommige mensen belanden juist in de lente of zomer in een dip. Dit heet SAD: Seasonal Affective Disorder. Gelukkig hebben maar heel weinig mensen hier last van.

Warm weer maakt je creatiever

Uit onderzoek van de Universiteit van Michigan bleek ook dat lekker weer goed is voor je geheugen en creatieve gedachten stimuleert. Als je geniet van de warme buitenlucht, is dat een ideale situatie om je gedachteneven een nieuwe impuls te geven. 

Er zit niets anders op: we moeten maar heerlijk van het zomerse weer genieten!

 

Bron: HuffPost