Eva Logo
12 augustus 2018 in Hoofd & hart

Mijn kind heeft voetbaltalent

Mijn zoon (8) is erg goed in voetballen. Een bekende landelijke voetbalclub heeft dat helaas ook ontdekt. Hij vindt het natuurlijk fantastisch, maar ik heb zo mijn twijfels. Doe ik er verstandig aan als moeder om hem te steunen in zijn talenten, of moet ik hem beschermen tegen een harde sportwereld vol prestaties? 

Fina van de Pol-Drent: "Wat goed dat je deze vraag zo serieus neemt: moet ik hem stimuleren of beschermen. Ik denk dat het 't beste is als je allebei doet. De rol van ouders in de opvoeding is een belangrijke, maar als je leest of hoort over het leven van topsporters, dan is de rol van de ouders ook op het gebied van de sport altijd heel groot (geweest).
Want wat heeft een sportend jong kind nodig? Kinderen van 8 sporten nog veel voor hun plezier, dus is het van belang dat hij plezier in de sport heeft en houdt. En dat kun jij als ouder het beste inschatten. Hij heeft ook steun nodig en hulp bij het halen en brengen, soms moeten de tijden van het eten of het schoolwerk worden aangepast, en hij wil het plezier graag thuis delen. Maar ook heeft hij jullie emotionele steun nodig: hoe om te gaan met verliezen of vermoeidheid, hoe om te gaan met kritiek of met een gemene tegenspeler of een strenge coach?

Het gezin


Ook in het gezin zal er veel veranderen. Zijn de andere kinderen jaloers of trots op hun broer, krijgen zij genoeg aandacht en erkenning?
Als je denkt dat je met al deze zaken wel kunt (leren) omgaan, kun je met vertrouwen je kind stimuleren in zijn vaardigheden. Zo niet, dan moet je jezelf nog de tijd gunnen om daarin vertrouwen te krijgen. En ook weten dat als jouw kind verder gaat bij deze voetbalclub, maar het absoluut niet goed voor hem blijkt te zijn, er ook weer een weg terug is.
"

Meer artikelen lezen over opvoeding? Dat kan hier

Fina van de Pol-Drent is psycholoog, orthopedagoog, seksuoloog en provocatief coach/therapeut.

Zij geeft regelmatig lezingen en workshops, schrijft artikelen en columns en is een van de deskundigen in het panel van de vragenrubriek van de Eva.