Eva Logo
Hechting in relatie
5 september 2018 in Liefde & Relatie

Last van stress? Knuffelen helpt!

Trouw en verbondenheid staan centraal in relaties – of het nu om vrienden, familie of echtgenoten gaat. Maar hoe maak je die principes concreet in onze ik-gerichte maatschappij? De Canadese relatietherapeut Sue Johnson heeft er duidelijke ideeën over: “We zijn ontworpen om verbinding te maken.”

 

Wat doe je als het niet lekker loopt tussen jou en mensen die belangrijk voor je zijn? Veel psychologen vinden dat je pas succesvolle relaties kunt opbouwen, als je jezelf goed kent en stevig op eigen benen staat. “Precies verkeerd om!” zegt psycholoog Sue Johnson beslist. Johnson pleit voor liefdevolle, levenslange en – wat de liefde betreft – monogame relaties. Ze is de grondlegger van Emotionally Focused Therapy (EFT), een benadering waarin hechting en emotionele verbondenheid tussen de partners centraal staan. 

 

Doorgeschoten individualisme

Sue leert mensen om ónder hun conflicten te zoeken naar hun grootste angsten en behoeften. “De meeste huwelijksruzies hebben ten diepste te maken met de vraag van partners of de ander er nog voor hen is. Het zijn pogingen de emotionele verbinding terug te vinden. De basis is namelijk, dat we emotioneel afhankelijk zijn van elkaar. Daarom is het belangrijk om – in plaats van te blijven kibbelen – toenadering te zoeken en ontvankelijker voor elkaar te worden.”

Ze voegt toe: “Je ziet dat er doorgeschoten individualisme in deze maatschappij is. De norm is geworden dat het individu sterk, zelfstandig en onkwetsbaar moet zijn. Maar zo’n ideaalbeeld leidt tot isolatie. Bovendien ontkennen we onze kwetsbaarheid, terwijl de basis van mentale gezondheid juist daarin ligt. Zo worden mensen in de westerse maatschappij steeds eenzamer.”

 

'Een sterk en kwetsbaar individu als norm'

 

Jezus als liefdevolle ouder

Samen met EFT-therapeut Kenneth Sanderfer schreef Sue voor christelijke koppels Created for Connection, een boek dat (nog) niet in het Nederlands is vertaald. “Tijdens het schrijven raakte ik gefascineerd door de evangeliën. Wat daarin staat, past perfect binnen de benadering van Emotionally Focused Therapy”, zegt Sue. “Het christendom leert mensen om de beste versie van zichzelf te zijn. Jezus is daarin ons voorbeeld. Iedereen kwam naar Hem toe, mannen en vrouwen. Hij was open, toegankelijk, maakte verbinding. Hij ging met vrijwel alle mensen om als een ongelofelijk liefdevolle ouder, en biedt daarmee een model voor veilige hechting binnen relaties. Christenen erkennen de waarde van verbondenheid: ze komen samen in groepen, aanbidden God en voelen zich verbonden met hun priesters of voorgangers en met elkaar. We kunnen onze relaties met anderen – ook met God – verbeteren door die veilige, emotionele verbinding verder te versterken.”

 

Tips voor je relatie: 

  • Schaam je niet voor je behoefte aan emotionele verbondenheid met je partner. Zo zit je gewoon in elkaar. Wees niet bang om afhankelijk te zijn.
  • Emotionele afstand is de grootste bedreiging van een relatie. Zelfs ruziemaken is vaak beter dan afstand nemen. (Maak het wel goed na een ruzie.)
  • Als je veel ruzie hebt over huis-en-tuin-problemen, kijk dan eens onder het oppervlak waar die ruzies wérkelijk om gaan. Zoek de angst of behoefte die eronder zit en práát daarover met je partner.
  • Vind je het moeilijk om over je angsten of behoeften te praten, vertel dan in elk geval aan je partner hoe moeilijk je dat vindt. Ook dat geeft al verbinding.
  • Knuffel elkaar veel: knuffelhormonen verdrijven stresshormonen. 
  • Praat over seksproblemen: goed vrijen zonder er eerlijk over te praten is alsof je een vrachtvliegtuig aan de grond wilt zetten zonder hulp van de verkeerstoren.
  • Voel je je angstig of onzeker, pak dan de hand van je geliefde. Onderzoek toont aan dat dat kalmerend werkt en helpt om angsten te verminderen. 
  • Zoek toenadering via een spelletje. Neem allebei iets in gedachten wat die dag gebeurd is. Probeer aan elkaars gezicht te zien welke emotie de ander heeft – en kijk daarna allebei of het klopt.
  • Vraag de ander of je hem of haar onbewust pijn hebt gedaan. Zo ja, zeg dan dat je alsnog wilt helpen iets aan die pijn te doen. Alleen al de intentie is belangrijk. 

 

Meer lezen

Houd me vast – Zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie. Sue Johnson. ISBN13:9789021565231.

Laat me niet los – met oefeningen voor een levenslange en monogame relatie. Sue Johnson. ISBN13: 9789021559100.

www.houdmevast.nl

www.eft.nl

 

In Eva 7, het septembernummer van Eva, vind je een uitgebreid interview met Sue. Meer lezen? Vraag hier een gratis proefnummer aan!