Eva Logo
25 september 2018 in Liefde & Relatie

Tips van Cocky Drost: Wat doe je als de liefde op is?

“De liefde is op,” verzuchtte de man. Hij kon het niet meer opbrengen om zich elke dag verantwoordelijk te voelen voor het geluk van zijn vrouw. Elke dag was voor hem een opgave om zijn best te doen voor iets wat hij eigenlijk niet meer voelde. “Het wordt tijd dat ik eens aan mijn eigen geluk ga denken.”

Het is iets wat ik in mijn praktijk de laatste tijd vaker tegenkom: liefde die op lijkt te zijn. Maar kan liefde eigenlijk wel op zijn? Of betekent dat vooral dat je de liefde op dat moment even niet meer zo sterk voelt – en dat je dan dus denkt dat de liefde op is?

Ontevredenheid

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar als je een relatie hebt, is het heel gezond om aan jezelf te denken. Als je alleen maar gefocust bent op het geluk van je partner, of bezig bent met ‘doen wat hoort’, is het niet moeilijk jezelf te verliezen en op een dag wakker te worden met de gedachte dat de liefde op is.

Aan de andere kant kun je natuurlijk ook in de valkuil trappen om die verantwoordelijkheid juist bij de ander te leggen. ‘Ik voel me niet meer gelukkig en dat is jouw schuld.’ Terwijl het heel vaak een ontevredenheid in jezelf is die ervoor zorgt dat je je niet gelukkig voelt.

Dat is iets wat je eerst uit moet vogelen: is het de ontevredenheid in jezelf? Of zit er écht iets niet goed in de verbinding tussen jou en je geliefde?

Meer lezen? Klik hier voor het volledige artikel van Visie.