Eva Logo
6 november 2018 in Uit & thuis

Arachne Molema: ‘Eten en haasten is een vieze combinatie’

“Eten is een verbindingsmiddel tussen twee culturen,” zegt Arachne Molema. De combinatie van recepten en verhalen is de kracht van Eten als liefdestaal, het kookboek dat ze onlangs schreef. In dit boek delen 19 vrouwen uit verschillende culturen hun favoriete recepten én hun levensverhalen. “Soms huilde ik zelfs met hen mee.”

Arachne: “Ik heb zoveel bewondering voor deze vrouwen. Ze hebben alles achtergelaten. Ze zijn moedig en veerkrachtig. Ik stond soms met tranen in mijn ogen als ze hun verhaal vertelden, soms heb ik zelfs meegehuild. Ik ben zo dankbaar voor deze vrouwen dat ze hun verhaal wilden delen.”

Samen koken

“Het koken met de vrouwen was geweldig. Ik was helemaal in mijn element.  Ik gebruikte andere ingrediënten dan ik gewend was – zoals okra - en kookte gerechten waar ik nog nooit van had gehoord. Daarna at ik vaak met het gezin van die vrouw en had ik leuke gesprekken.’s Avonds op de fiets of in de trein naar huis dacht ik: dit is het mooiste wat er is.

De gerechten die ik met de vrouwen bereidde, waren echt van hen. Als auteur stuur je natuurlijk wel een beetje. Ik wilde een compleet kookboek. Ik wilde geen kookboek met twintig kipgerechten.” 

Van kinds af aan is Arachne dol op koken. Andere mensen hebben na een dag werken vaak geen puf meer om een fatsoenlijke maaltijd op tafel te zetten, Arachne komt juist tot rust in de keuken. “Tijdens het koken vliegt alle stress van me af. Ik geloof echt in het verhaal achter een recept. Eten is zoveel meer dan een bordje voedsel. Eten toont liefde als het met zorg is bereid. Een mooi advies dat ik meekreeg, was: eten en haasten is een vieze combinatie.”

‘Het kookboek voelt een beetje als mijn baby’

Lievelingsgerechten

“In veel culturen staat vlees centraal tijdens de maaltijd. De vrouw uit Armenië zei zelfs: zonder vlees geen eten. Ik eet vegetarisch, dat heb ik ook tegen de vrouwen gezegd. Maar ik maak met liefde vlees klaar. 

Mijn lievelingsgerechten uit het kookboek zijn dus vegetarisch, maar ook de taartjes en koekjes zijn onweerstaanbaar lekker. De mezze, een soort tapas uit het Midden-Oosten waarbij de tafel volstaat met allerlei hapjes, is een van mijn favorieten. Goed eten wil je delen met andere mensen en daarvoor is mezze heel geschikt.”

‘Waar ben ik in vredesnaam mee bezig? Ik stop ermee’

 “Ik ben bij elke vrouw twee keer langs geweest. Een keer voor het interview, een keer om te koken en fotograferen. Ik denk er maar niet te veel over na hoeveel tijd hierin zit. Het kookboek voelt een beetje als mijn baby. Ik werd ermee wakker en ging ermee naar bed.

Een marathon

Er waren dagen bij dat ik dacht: ‘Waar ben ik in vredesnaam mee bezig? Ik stop ermee.’ Maar dat kon ik natuurlijk niet maken. Ik hoorde van andere schrijvers dat ze allemaal weleens zo’n moment hebben. Een boek schrijven voelt als een marathon; ik werk continu naar die eindstreep. Maar ik ben heel blij dat ik het heb gedaan.”

Kook mee met Arachne

Binnenkort verschijnt op onze website een serie filmpjes waarin Arachne, samen met zeven vrouwen, aan jou laat zien hoe je hun wereldgerecht bereidt.

Win 'Eten als liefdestaal'!

We mogen drie kookboeken weggeven! Wil jij kans maken op 'Eten als liefdestaal'? Houd dan onze nieuwsbrief in de gaten.

Krijg jij onze nieuwsbrief nog niet in je mailbox? Onderaan deze pagina kan je je aanmelden.