Eva Logo
8 november 2018 in Uit & thuis

Het verhaal van Ruth: op welk personage lijk jij?

Het Vriendinnenweekend is nu bezig en tijdens dit weekend duiken we in het verhaal van Ruth. Elk personage heeft een ander karakter. In wie herken jij je?

Ruth – De zorggever/de schepper

In het verhaal van Ruth lees je dat Ruth weet wat liefde is. Haar liefde gaat letterlijk grenzen over, want Ruth trouwde met een immigrant en hield van hem en zijn familie met hart en ziel. Die liefde is uiteindelijk zó sterk, dat ze ook zelf bereid is  om samen met haar schoonmoeder naar een voor haar onbekend land te vertrekken. Dit doet Ruth omdat ze er voor de ander wil zijn. Anderen beschermen en verzorgen staan bij haar voorop. Met haar compassie komt Ruth ver: ze weet dingen van blijvende waarde te creëren. Mogelijk is een valkuil voor haar dat ze zichzelf te veel verliest in de zorg voor anderen. Ruth lijkt een sterke visie te hebben, maar die moet niet ten koste gaan van haar eigen persoonlijke behoeften.

Naomi – De ontdekkingsreiziger/de wijze

Ook Naomi is goed in zichzelf wegcijferen. Tegelijkertijd merk je bij haar de innerlijke drang om gelukkig te zijn en geen gebrek te lijden. Daarom ontvlucht ze met haar man en twee zonen de hongersnood in haar land en zoekt ze haar welzijn elders. Helaas krijgt Naomi flink wat teleurstellingen te verduren. Ze ontwikkelt de neiging zich terug te trekken en te isoleren in haar verlies. Naomi heeft veel levenservaring – en daarmee ook wijsheid. Ze heeft een realistische kijk op haar toekomst en die van haar schoondochters. Het is niet voor niets dat ze Orpa en Ruth het liefst weer terugstuurt naar Moab: daar hebben de twee vrouwen tenminste nog kans op een nieuw bestaan. Toch dwingt ze Ruth niet om bij haar weg te gaan: ze respecteert Ruths keuze. Waarschijnlijk voelt ze zich stiekem toch gezegend met Ruth aan haar zijde.

Orpa – De onschuldige/de minnaar

Orpa besluit, na Naomi’s realistische advies, terug te keren naar haar thuisbasis. Waarschijnlijk is ze bang dat ze niet echt gelukkig kan worden als ze met Naomi en Ruth een onzekere toekomst tegemoet gaat. In Moab zal Orpa zich niet alleen voelen en is de kans veel groter om een man te vinden die haar weer gelukkig kan maken. Orpa kiest eieren voor haar geld. Waarschijnlijk is het voor haar belangrijk om te blijven dromen met uitzicht op een beter leven.

Boaz – De held/de heerser

Boaz is een succesvolle zakenman met oog voor zijn medemens, lees je in het verhaal van Ruth. Mogelijk wil hij wel graag de controle houden. Hij wil zeker weten dat Ruth goed behandeld wordt als ze op zijn akker aan het werk is. Boaz weet van aanpakken: direct na de nacht waarin Ruth aan hem vraagt of hij haar tot vrouw wil nemen, gaat hij op pad om het zaakje volgens de traditie rond te krijgen. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid, maar loopt niet over bestaande afspraken heen. Boaz is een voornaam man met autoriteit, maar hij maakt daar geen misbruik van. Hij wil waarschijnlijk graag dat de wereld een beetje beter wordt, maar dan wel met behulp van zijn deskundig meesterschap.

 

Tijdens Eva’s Vriendinnenweekend komt het verhaal van Ruth, Naomi, Orpa en Boaz tot leven tijdens een speciaal samengestelde (musicale) voorstelling. Eva’s vriendinnenweekenden vinden twee keer plaats: van 9 t/m 11 november en 16 t/m 18 november 2018.

Wil je meer horen over Ruth? Luister naar de podcast over eigenschappen die haar een goede vriendin maken!