Eva Logo
pannenkoekentaart
27 november 2018 in Uit & thuis

Sint Pannenkoekentaart met glitters

Hij ziet er wat ingewikkeld uit, maar is supermakkelijk en glanst van smakelijkheid, deze pannenkoekentaart! Fijn als je Sint Pannekoek extra feestelijk wilt aankleden. En anders bewaar je 'm voor Kerst, Oud & Nieuw, of...

Met deze pannenkoekentaart steel je in een handomdraai de show tijdens een etentje! Let op, het is een machtig taartje, dus serveer geen al te grote punten. Lekker, ook gecombineerd met een bolletje vanilleijs. De taart is voor ongeveer 10 personen.


Zo maak je de pannenkoekentaart!

Pannenkoeken

Je kunt voor het gemak een pak pannenkoekenmix gebruiken (met eieren) en de vanille en suiker toevoegen. Natuurlijk is het lekkerder om je eigen mix te maken om er deze smeuïge pannenkoeken mee te bakken.

Voor het pannenkoekenbeslag heb je nodig:

 • 4 eieren
 • 2 zakjes vanillesuiker (8 gr per zakje)
 • 2 eetlepels suiker
 • 250 gr zelfrijzend bakmeel
 • 250 ml melk (gebruik eventueel iets meer of minder, afhankelijk van je beslag).
 • zonnebloem- of arachideolie voor het bakken.

Klop eerst de eieren, voeg dan het bakmeel toe en schenk er daarna langzaam de melk bij. Doe dit al kloppende met een garde. Voeg de suiker en vanillesuiker toe als het mengsel goed smeuïg is (en niet te waterig). Bak mooie, niet te dikke pannenkoeken van zo'n 15 cm doorsnede.

 

pannenkoekentaart recept

Crème nr. 1

Voor deze crème heb je nodig:

 • 250 gr ricotta
 • 1 1/2 eetlepel whisky
 • 1 1/2 eetlepel honing

Meng dit alles samen tot een mooie crème.

Crème nr. 2

Voor deze crème heb je nodig:

 • 250 gr ricotta 
 • een mix van de geraspte schil van een sinaasappel en een specerijenmengsel (voeg toe naar smaak, begin met 1 eetlepel).

Meng dit alles tot een luchtige crème.

Specerijenmengsel

Hiervoor heb je nodig:

 • 1 theelepel kaneel
 • 3 theelepels suiker
 • mespuntje nootmuskaat
 • tipje kardemompoeder (optioneel)
 • snufje zout
 • 2 theelepels geraspte sinaasappelschil

Je kunt dit mengsel luchtdicht in een potje een maand bewaren.

 

pannenkoekentaart recept

Stel de pannenkoekentaart als volgt samen:

Laat de pannenkoeken een beetje afkoelen.

Leg op bakpapier de eerste pannenkoek en smeer daarover een laag van crème 1. Leg er vervolgens een tweede pannenkoek op en bestrijk met een laagje van crème nr. 2. Herhaal dit totdat je zo'n tien pannenkoeken hebt opgestapeld. Snijd met een scherp mes de taart zes- of achthoekig aan de rand. Besmeer de bovenkant met crème nr. 2 en de zijkanten met crème nr. 1. Laat afkoelen en plaats in de ijskast om op te stijven. Besprenkel met zilverkleurige balletjes of andere versieringen die geschikt zijn voor taartjes. Voor een extra feestelijk effect kun je hem opdienen met een paar partysterretjes, zoals op de foto. Snijd de taart in dunne punten en serveer hem.

Dit recept komt uit een eerdere editie van Eva. Wil je een gratis proefnummer aanvragen? Dat kan hier!