Eva Logo
28 december 2018 in Uit & thuis

8 films over vrijheid die je niet mag missen

Je hebt het vast gemerkt: ‘Op weg naar vrijheid’ is Eva’s nieuwe jaarthema! Rondom dat onderwerp zijn prachtige films te vinden. Wij selecteerden er een aantal voor je die zeker de moeite van het kijken waard zijn.

Freedom 

Reis mee en ontdek waar het bekende lied Amazing Gracebegonnen is. Samuel Woodward en zijn familie ontsnappen in 1856 uit slavernij en reizen naar het noorden, langs de Underground Railroad, op weg naar vrijheid. Een eeuw eerder werd Samuels overgrootvader als slaaf naar Amerika vervoerd, aan boord van het schip van John Newton. Wat gebeurde er op die reis die de kapitein zo grondig veranderde?
De film is online te huur, onder andere via PatheThuis.nl. 

Trailer Freedom

Hidden Figures 

Een waargebeurd verhaal over drie NASA-wiskundigen die de VS aan een koppositie hielpen in de Space Race. Alsof hun opgave nog niet moeilijk genoeg was, moesten de drie daarbij ook nog tegen een dubbel vooroordeel opboksen: ze waren vrouwen in een mannenbolwerk én Afro-Amerikanen in een tijd dat rassensegregatie in de VS legaal was. De makers laten de choquerende alledaagsheid van de ongelijkheid voor zich spreken in een genuanceerd sociaal onrecht-drama, dat van lichtheid is voorzien dankzij humor en joviale soulmuziek.
De film is online te huur, onder andere via PatheThuis.nl. 

Trailer Hidden Figures

Amazing Grace 

De film Amazing Gracevertelt het verhaal van de pionier William Wilberforce, die tegen de slavernij streed. Zijn theorieën en ideeën brachten hem in moeilijke posities tegenover machtige mannen. Toch behaalde hij daarnaast veel politieke successen. Door zijn inspanningen werd de Atlantische slavenhandel aan het begin van de negentiende eeuw door Groot-Brittannië verboden.
De film is online te huur, onder andere via PatheThuis.nl. 

Trailer Amazing Grace

Trade of innocents

Een Amerikaans stel dat rouwt om het verlies van hun dochter. Ze besluiten in Cambodja de strijd aan te gaan tegen mensenhandel. Ze groeien uit tot de enige hoop en vertrouwenspersonen van een jong meisje dat ze proberen te redden uit de klauwen van een sadistische en onmenselijke mensenhandelaar, die meisjes levert aan bordelen in de achterbuurten.
Deze film is verkrijgbaar op dvd, bijvoorbeeld via gospel.nl 

Trailer Trade of Innocents

12 years a slave 

Noord-Amerika, negentiende eeuw. Solomon Northup, een ontwikkelde zwarte man met een talent voor muziek, woont met zijn vrouw en kinderen in Saratoga, New York. Op een dag wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf. Niemand luistert naar Solomon wanneer hij beweert een vrij man te zijn. Terwijl hij de gruwelijkheden van het leven als slaaf moet ondergaan, droomt hij van een terugkeer naar huis.
Deze film kun je online huren, bijvoorbeeld via PatheThuis.nl.

Trailer 12 Years a slave

Amistad

Een waargebeurd verhaal over de opstand van Afrikanen op het slavenschip de Amistad in 1839 en het daaropvolgend tribunaal wanneer ze gevangen worden genomen op Amerikaans grondgebied.
Deze film is verkrijgbaar op dvd, bijvoorbeeld via bol.com

Trailer Amistad

Ben-Hur 

Ben-Hur vertelt het meeslepende verhaal van Judah Ben-Hur, een prins die vals wordt beschuldigd van verraad door zijn geadopteerde broer Messala, een officier in het Romeinse leger. Beroofd van zijn titel en gescheiden van zijn familie en de vrouw van wie hij houdt, wordt Judah gedwongen tot slavernij. Hij keert na jaren op zee terug naar zijn vaderland op zoek naar wraak, maar in plaats daarvan vindt hij verlossing. 
Deze film kun je online huren -bijvoorbeeld via PatheThuis.nl 

Trailer Ben-Hur

Gladiator

 De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.
De film is online te huur, onder andere via PatheThuis.nl. 

Trailer Gladiator

Extra kijktip

Nog niet uitgekeken? Kijk hier de tv uitzending van 'Het kerstlied van Minella' terug: een prachtige uitzending rondom het lied 'Amazing Grace', met onder andere de mannen van Trinity én de brassband van het Leger des Heils. Een lied dat een belangrijke rol speelt in ons jaarthema Op weg naar Vrijheid.