Eva Logo
Je geld of mijn leven
12 december 2018 in Lijf & leven

Eefje heeft kanker en moet haar behandeling zelf betalen

Eefje Muller (30) ondergaat bijna een jaar geleden haar laatste chemo in Nederland. De dokter vertelt haar dat haar kanker niet te genezen is. Na een lange zoektocht vindt ze een behandeling in Duitsland, maar deze behandeling wordt niet vergoed. Eefje: “Wat ik nu meemaak, dat je ziek bent en ondertussen aan het vechten bent om geld op te halen, dat wil je gewoon helemaal niet.”

Twee jaar geleden wordt bij Eefje baarmoederhalskanker ontdekt. Ze gaat een traject in met onder andere een zware twaalf uur durende operatie. Vervolgens krijgt ze van de oncoloog te horen dat alles weer helemaal goed is. Eefje en haar man Jehro pakken hun levens weer op. Toch krijgt Eefje na een tijdje pijnklachten in haar buik. De arts ziet geen reden voor onderzoek: pas na twee jaar zou er eventueel weer een tumor kunnen zitten, vertelt zij het stel. Na herhaaldelijk aangeven, wordt er tien maanden na de zware operatie een MRI-scan gemaakt. Jehro: “Toen kregen we het verschrikkelijke nieuws dat Eefje niet lang meer te leven zou hebben.” De kanker is terug - in een heel hardnekkige agressieve vorm.

‘De deur wordt continu voor je dichtgegooid’

Direct beginnen ze met levensverlengende chemokuren. Die chemo’s slaan enorm goed aan. Twee weken na de laatste chemo maken ze een MRI-scan. Jehro: “Die eerste tumor was nog te zien, een soort schijfje met twee uiteindes. 3,5 centimeter lang en 1,2 centimeter breed. Dat is het enige wat nog te zien was. Toen zeiden ze: ‘Ga maar naar huis om te wachten tot het weer terugkomt.’”

Niet voor jou

Na dit protocol, deze behandelingen, houdt het op voor Eefje in Nederland. Jehro: “We hebben gekeken, we hebben echt heel Nederland afgebeld. We dachten echt heel lang dat we in Nederland nog wel wat konden vinden. Dat iemand nog wel iets zou starten. Maar na maanden van zoeken en bellen kom je erachter dat er echt niets meer is in Nederland. De deur wordt continu voor je dichtgegooid.” Voor het type kanker dat Eefje heeft en de fase waarin ze zit, is geen protocol beschikbaar. Eefje: “Terwijl er misschien best wel dingen zijn die mij zouden kunnen helpen. Er wordt eigenlijk gezegd: ‘Nee, deze hulp of behandeling is er niet voor jou.’”   

Naar Duitsland

Eefje en Jehro zijn, mede door vrienden en kennissen, gaan kijken of er over de grens mogelijkheden zijn. Jehro: “Mijn vrouw heeft echt alles uitgepluisd. Op een gegeven moment na heel veel zoeken zijn we uiteindelijk bij het IOZK terecht gekomen.” Bij deze Duitse kliniek wordt voor Eefje een maatplan gemaakt, een persoonlijke studie. Hier krijgt Eefje sinds zeven maanden, elke drie weken behandelingen. De behandelingen zijn erop gericht om de witte bloedlichaampjes te leren de kanker te zien en te bestrijden. Jehro: “Ze kijken iedere keer naar het bloed om te kijken wat ze kunnen doen en hoe ze kunnen bijsturen. We hebben met de arts gesproken en die zei dat dit nog wel een jaar nodig is.”

‘Er is niet tegenop te werken’

Het stel heeft zelf al enkele honderduizenden euro’s uitgegeven aan de behandelingen van Eefje, omdat deze niet worden vergoed. “We dachten eerst altijd dat we het zelf konden trekken, dat we eigenlijk nooit hulp hadden hoeven vragen,” aldus Jehro. “Er is gewoon niet tegenop te werken,” vertelt Eefje. “Hiervoor ging het allemaal best wel goed, zakelijk gezien, en daardoor konden we een eindje komen, maar dit is gewoon te veel.” Ze starten daarom een fundraisingsactie.

Hoewel ze het beiden lastig vinden om hulp te vragen en hun verhaal te delen, ervaart Eefje hierdoor ook steun: “Toen we nog op zoek waren naar een mogelijke behandeling in Nederland, hoorden we steeds maar weer ‘nee’. Dan voel je je toch wel heel erg in de steek gelaten door mensen die jou zouden moeten helpen. Op het moment dat we de  crowdfunding zijn gestart, kwamen er ook heel veel lieve berichten van mensen uit de buurt. Mensen die we nog van vroeger kennen, maar ook van volstrekt onbekenden. Dan blijkt toch wel dat veel mensen met je begaan zijn, om je geven en je willen helpen. Dat is heel mooi en deed me goed.”

‘Je Geld of Mijn Leven’

Jehro en Eefje doen mee aan het programma Je Geld of Mijn Leven, dat op woensdag 12 december bij de EO werd uitgezonden. Hierin riepen ze mensen op om de crowdfunding te steunen. De deelname vinden Jehro en Eefje beiden emotioneel zwaar en heel intens. Eefje: “Ik vind het moeilijk om iedere keer ‘het verhaal’ te vertellen. Net alsof het laatste jaar of de laatste twee jaren mijn hele leven zijn. Dat is eigenlijk iets waar ik helemaal niet trots op ben.” Wanneer ze gevraagd worden voor deelname aan het programma, twijfelen ze dan ook. Maar toch besluiten ze mee te doen.

“Ik kan het wel niet leuk vinden, maar het is gewoon nodig," legt Eefje uit. "Ik ben ook niet de enige in deze situatie. Naast ons, als deelnemers aan het programma, zijn er vermoedelijk duizenden mensen zijn die tussen wal en schip vallen. De artsen hebben tegen mij gezegd dat er niets meer aan te doen is: ik ga dood en dat gaat niet lang meer duren. Ik wil laten zien dat er nog wél mogelijkheden zijn. Ik denk dat dat voor elke ziekte opgaat: dat nooit iemand kan zeggen dat je geen kans meer hebt. Je moet altijd blijven zoeken en blijven vechten.” 

Vechten

Eefje: “De vraag: ‘Waar haal je de kracht vandaan?’, stellen veel mensen. Ik heb zoiets van: wat moet ik dan? Sowieso ben ik niet het type dat bij tegenslag denkt: nou, ik geef het maar op. Ik heb ondanks alles een heel mooi leven en daar wil ik voor vechten. Met ups en downs natuurlijk, maar ik blijf vechten. Zolang ik dat kan, is er hoop.”

In het programma ‘Je geld of mijn leven’ volgt presentator Bert van Leeuwen vier patiënten die via crowdfunding proberen geld bij elkaar te krijgen voor een onbetaalbare behandeling, therapie of operatie. Je kunt het programma hier terugkijken. Benieuwd of de deelnemers erin geslaagd zijn om de crowdfunding rond te krijgen? Klik hier voor het laatste nieuws. 

Bekijk hier een fragment uit Je geld of mijn leven!