Eva Logo
christelijke wielrenclub De Meesterknecht
11 maart 2019 in Lijf & leven

De Meesterknecht: samen dienend wielrennen

We kunnen voorzichtig zeggen dat de lente in aantocht is. Met die heerlijke zonnige dagen is het geweldig om naar buiten te gaan en te bewegen. Sasja en Helien zitten al een aantal jaar bij christelijke wielrenclub ‘De Meesterknecht’ en vertellen enthousiast over wat het komende seizoen hun gaat bieden.

Helien: “Twee jaar geleden liet een vriendin me weten dat haar zus bezig was met het oprichten van een vrouwentak bij De Meesterknecht. Ik had nog niet eerder van de club gehoord. Mijn vriendin zei dat ze het echt wat voor mij vond, zo’n wielrenclub. Zo ben ik meegegaan met de eerste hoogtestage voor vrouwen in Limburg en dat maakte me heel enthousiast.”

Sasja: “Ik las over De Meesterknecht in een kerkblaadje. Een koppel uit onze kerk zat bij de club en zij maakten promotie in ons kerkblad. Ik vond fietsen wel leuk, maar wat me vooral aantrok, was het fietsen met anderen en hen te leren kennen. Toen ben ik eens meegegaan en ik vond de combinatie tussen fietsen en het inhoudelijke heel mooi.”

Dienen

“De Meesterknecht is een wielrenclub met een christelijke identiteit. De naam verwijst naar een wielrenterm, de meesterknecht is de belangrijkste persoon in het team van de kopman (de belangrijkste wielrenner van een bepaalde ploeg). De meesterknecht heeft samen met andere knechten de taak om de kopman een wedstrijd te laten winnen, hij is dus heel dienend bezig. De Meesterknecht (met een hoofdletter) verwijst dan weer naar onze rol in het dienen van Jezus. De wielrenclub wil daarin bijdragen om zo, naast het wielrennen, je relatie met God te versterken.

(tekst gaat door onder de banner)

De Meesterknecht organiseert daarvoor verschillende activiteiten, waarin 3 pijlers centraal staan: prestatie, relatie en inspiratie. Er wordt samen gefietst, er worden relaties opgebouwd onderling en in alle activiteiten zit een wat diepere laag waarin wordt nagedacht over thema’s die je relatie met God raken. 

Vrouwen zijn nog in de minderheid

We beginnen het seizoen met een seizoensopening in maart. De hele vereniging komt dan bij elkaar. Daarnaast hebben we een aantal hoogtestages (weekenden waarin meerdere tochten worden gefietst, vaak in het buitenland, bijvoorbeeld in de Ardennen) en ook worden er tussendoor  toertochten met elkaar gefietst.

Vorig jaar zijn we met de vrouwen naar de Eifel geweest in Duitsland. Daar hebben we drie dagen gefietst met tussendoor een inspirerend inhoudelijk programma. Zo’n hoogtestage is daardoor echt een mooie combinatie van samen een goede tijd hebben op de fiets en zowel fysiek als geestelijk uitgedaagd en geïnspireerd worden.

Marriage Course op de fiets

Sinds twee jaar is er een vrouwentak bij De Meesterknecht en gaan we dus ook op hoogtestage met alleen maar vrouwen. Vrouwen zijn op het gebied van wielrennen nog in de minderheid, dus het is logisch dat er meer mannen in de club zitten, maar de hoeveelheid vrouwen is zeker aan het groeien!

Voor het eerst is er dit jaar ook een Koppelkoers, waar je samen met je partner aan mee kunt doen. Een soort Marriage Course in drie dagen, waarbij je de verdieping opzoekt in je relatie en je samen gaat fietsen natuurlijk. Het gaat dus echt niet alleen om zo snel mogelijk de eindstreep te behalen, maar ook om samen lachen en elkaar ondersteunen. Dat is bij alle tochten van De Meesterknecht zo.

Het mooie aan De Meesterknecht is dat iedereen mee kan doen, of je nou beginnend of gevorderd bent. Competitief of meer voor de gezelligheid; voor alle types is plek. Je kunt altijd wel aansluiten bij een groep van je eigen tempo tijdens een tocht. Zo trek je elkaar er ook doorheen.”

Fanatiek

Sasja: “Ik zit wel in de fanatieke categorie denk ik. Ik kijk wel naar m’n gemiddeldes en probeer ook echt beter te worden en te trainen voor bijvoorbeeld zo’n hoogtestage.”

Helien: “Ik ben daarin iets minder fanatiek, haha! Van mij hoeft het allemaal niet zo kneiterhard, ik vind het gewoon leuk om samen te kunnen fietsen. Maar voor een weekend in de bergen train ik wel en daar werk ik ook wel echt naartoe.”

Heb je nu zelf zin om mee te fietsen met de Meesterknecht? En eens zo’n hoogtestage mee te maken? Meld je dan aan voor de vrouwen hoogtestage van dit jaar, van 13-16 juni in de Ardennen. Voor aanmelden en meer informatie over dit weekend, de andere activiteiten en de Meesterknecht zelf neem even een kijkje op de website.

Lees hier nog een artikel over een andere club: de lijnclub van Aryenne en Heske.