Eva Logo
zero waste leven zonder afval
16 mei 2019 in Uit & thuis

Hoe kun je met minder afval leven?

Die afvalberg groeit en groeit maar. Laatst is er in Italië een potvis aangespoeld met 22 kilo plastic in zijn maag. We maken onze planeet kapot en kunnen we dat in vredesnaam nog tegenhouden?, vraagt Maria zich af.

Als ik denk aan hoe ons systeem nu in elkaar zit, denk ik eerlijk gezegd niet dat we in staat zijn de aarde van de ondergang te redden. De bedenker van plastic had nooit kunnen bevroeden dat hij met dit onverwoestbare materiaal een afval-monster had gecreëerd dat nu onze oceanen bevolkt, onze aarde verpest. En toch wil ik de moed niet opgeven. Sommige dingen kunnen wél omslaan. Tenslotte was roken in huis vroeger ook heel normaal, evenals baby’s op hun buik laten slapen.

Hoe kun je zo veel mogelijk afvalvrij leven? Hier wat tips voor beginners:

  • Hou eens bij wat je allemaal weggooit. Geen leuk klusje, maar het maakt je wel even bewust.
  • Probeer niet je hele leven in één keer om te gooien (lukt je toch niet), maar bekijk eens per ruimte in huis wat je aan spullen gebruikt en probeer dat aan te passen. Voorbeeldjes: tandenborstel van bamboe in plaats van plastic, losse thee in plaats van theezakjes, een deodorant blok zonder plastic verpakking (jawel, die bestaan echt!), een stuk biologische (aleppo-)zeep als vervanger van douchegel uit een fles, menstruatiecup in plaats van maandverband of tampons)
  • Besluit om nooit meer wegwerpartikelen te kopen. Gewoon NOOIT meer. Dus geen plastic bekertjes, lepeltjes, vorkjes of bordjes. Zeg bijvoorbeeld ook nee tegen rietjes die je in horecagelegenheden krijgt.
  • Introduceer in je kerk bekertjes van gerecycled papier. Of voor de echte vastbesloten die hards, neem je eigen beker mee. Gebruik die overigens wel meerdere keren zonder af te wassen en zet ‘m aan het eind van de dag in een volle, energiezuinige afwasmachine.
  • Hebben ze op jouw werk plastic bekertjes? Gebruik die dan meerdere keren. Spoel ze eventueel af met koud water.
  • Race niet van de ene afspraak naar de andere, maar bedenk eerst even wat je daarvoor mee kunt nemen. Je eigen dopper, lunchbox en een – linnen - boodschappentas bijvoorbeeld.
  • Probeer fruit en groente onverpakt mee te nemen. Het wordt je steeds makkelijker gemaakt: vanaf dit jaar verkoopt Albert Heijn bijvoorbeeld geen paprika's en komkommers meer die in plastic zijn verpakt. Datzelfde geldt voor brood: steeds vaker zie je dat je het ook kunt meenemen in een katoenen broodzak. Maak je eigen vruchtensap, smoothies, koekjes of popcorn. Eet kliekjes en zoveel mogelijk duurzaam.
  • Geef door en weg. Naar de kringloop, naar bekenden. Gooi nooit iets wat het nog goed doet in de afvalbak.
  • Leer je kinderen aan dat ze beter een paar mooie dingen kunnen vragen dan twintig speelgoedfrutsels die na een paar keer gebruik stuk zijn.
  • Laat je kinderen strand- (of bos) jutten. Neem een tas mee en laat ze afval verzamelen.

En bedenk, ook als je het niet gelooft, álle kleine beetjes helpen. Zo komt er een Europees verbod op plastic wattenstaafjes en bestek. Zoiets kleins, maar met zoveel effect.

Wist je dat je in je leven gemiddeld 125 kilo maandverband gebruikt? Lees deze blog van Ruth Valerio over alternatieven voor maandverband en tampons.