Eva Logo
psychische klachten christen taboe medicijnen gebed
5 juli 2019 in Lijf & leven

Psychische klachten: een taboe?

Het lijkt erop dat we het moeilijker vinden om over psychische klachten te praten dan over lichamelijke klachten. Maar de last van psychische klachten is minstens zo groot, constateert Marike.

Ik merk dat we in onze samenleving makkelijker praten over lichamelijke dan over psychische klachten. Psychische klachten zijn echter minstens zo lastig als lichamelijke klachten. Ook zijn ze moeilijker uit te leggen. Hoe maak je bijvoorbeeld duidelijk wat het voor je dagelijkse leven betekent om vaak angstig te zijn, snel afgeleid te zijn of depressieve gevoelens te hebben? Hoe leg je uit dat je niet naar de supermarkt durft, slechts 300 meter verderop, dat het je gewoon niet lukt om je examenopdracht af te maken terwijl je echt niet lui bent of dat je ondanks vele zegeningen toch zo somber blijft?

Ze kan het nauwelijks opbrengen om naar verjaardagen te gaan

Mijn vriendin liep er pas weer goed tegenaan. Ze heeft al een tijd lang last van depressieve gevoelens. Wat ze ook probeert, ze blijft somber. “Ik snap het zelf ook niet,” zegt ze, “er is zoveel in mijn leven waar ik blij mee kan zijn. Ik zie het wel, maar ik kan gewoon niet blij zijn.” Haar klachten beïnvloeden haar dagelijks leven. Ze komt met moeite uit bed, sleept zich naar haar werk en krijgt daar regelmatig te horen dat er meer van haar wordt verwacht. Ze kan het nauwelijks opbrengen om naar verjaardagen te gaan en ook sporten lukt niet. Hoe leg je dat uit aan een ander? Hoe maak je duidelijk hoe je je werkelijk van binnen voelt?

Eindelijk was ze zover en vatte ze de moed om naar haar christen-huisarts te gaan en medicatie te vragen. Maar deze zei: ‘Welnee, die heb jij niet nodig, bid maar, dan komt het wel goed’. Verward ging ze naar huis. Stelde ze zich aan? Had ze niet genoeg gebeden? Was haar geloof niet sterk genoeg?

Medicijnen tegen psychische klachten kunnen een zegen van God zijn

Begrijp me goed, ik ben huiverig voor het te snel voorschrijven van medicijnen. Depressieve klachten zijn heel gewoon na het verlies van iemand van wie je hield, bij werkloosheid, na een miskraam, bij problemen in je gezin, bij langdurige ziekte en vul je eigen situatie maar in. Hoe vervelend ook, die gevoelens horen bij het leven en worden na verloop van tijd meestal minder. Maar als depressieve klachten zich ontwikkelen tot of onderdeel zijn van een ziekte, dan kunnen medicijnen een zegen van God zijn.

Laatste taboe

Er wordt wel gezegd dat psychische ziekten tot de laatste taboes in onze samenleving horen en misschien geldt dat ook wel in onze kerkelijke gemeenten. Want psychische klachten en vertrouwend geloven lijken weleens met elkaar in tegenspraak. Ik vermoed dat het nog wel even duurt voordat we vrijer spreken over psychische klachten. Wat we wel kunnen doen, is proberen nabij te zijn en te luisteren naar hoe het voelt om met deze klachten te leven, hoe onbegrijpelijk ze soms ook zijn.

Lees hier ook een interview met Elise Brouwer, die worstelt met depressie: "Ik ben niet geschikt voor dit leven."