Eva Logo
Vaderdag zonder vader
13 juni 2019 in Liefde & Relatie

Vaderdag zonder vader

“Waar verras jij je vader mee op Vaderdag?”, vraagt de nieuwsbrief bovenaan je mailbox. Dat is de zoveelste klap in je gezicht deze maand. De verrassing is het probleem niet. Het is je vader die ontbreekt.

Kon je maar last-minute een minisetje met doucheproducten bestellen, een eau de cologne kopen die je elk jaar al geeft, maar je weet niks beters. Weer een paar sokken voor hem inpakken in een te klein stukje inpakpapier dat je onderin de kast vond. In de laatste minuut voor sluitingstijd een zelfhulpboek voor echte mannen uit de boekhandel vissen. Op zondag nog even bij de kiosk een tijdschrift halen, terwijl je vader eigenlijk nooit leest, maar dan heb je in ieder geval íets.

Kon je maar schelden op degene die Vaderdag überhaupt heeft verzonnen

Kon je maar zeuren dat juni al zo’n drukke én dure maand is en je afvragen waarom er eigenlijk geen Kinderdag bestaat. Kon je maar een verse foto maken van jou en je allerliefste papa voor op social media met een prachtige quote erbij. Kon je maar verplicht op de koffie na de ochtenddienst. Kon je maar schelden op degene die Vaderdag überhaupt heeft verzonnen, want het is allemaal zo commercieel en allesbehalve spontaan.

Maar jouw vader is er niet. 
Gescheiden van je moeder.
Plotseling overleden.
Fysiek aanwezig, maar geestelijk onherkenbaar.
Of zelfs nooit gekend.

Tijd heelt alle wonden niet. Het gapende gat wordt alsmaar confronterender. Het steekt, jeukt, gaat bloeden op het moment dat het juist niet uitkomt. Niet alleen op Vaderdag. Ook op zijn verjaardag, op jouw verjaardag, als zijn favoriete band op de radio voorbijkomt, bij je promotie, op je trouwdag, bij de geboorte van je zoon, op de trouwdag van je dochter of een willekeurige stralende vrijdagmiddag als het weekend kan beginnen. Niets kan het gat opvullen, want die ruimte in je hart is maar voor één persoon gereserveerd. Voor je vader.

Woordje eruit

Haal je het woordje vader uit Vaderdag, dan houd je niet zomaar een ‘dag’ over. Wel een dag vol vragen, verdriet, pijn, confrontaties, herinneringen, een glimlach, de hoop dat je hem ooit (weer) zal ontmoeten, de woorden die je zo graag tegen hem wil zeggen. Spreek ze uit, schrijf ze op, praat erover met je broer, vriendin of moeder. En houd de mensen die je liefhebt vandaag extra stevig vast. Daar kan geen paar sokken tegenop.

Lees hier ook een column van Leonie, die al jong haar vader verloor aan een hartinfarct. "Het was makkelijker om mezelf in te prenten dat papa op vakantie was. Dat maakte het niet zo rauw en definitief."