Eva Logo
Jaren '80
15 augustus 2019 in Uit & thuis

Groeide jij op in de jaren ’80? Dan herken je dit sowieso.

Van permanentjes tot rolschaatsen en van cassettebandjes vol ABBA en Queen tot de allereerste Wuppies… Als jij opgroeide in de jaren ’80 moet je deze dingen sowieso herkennen!
jaren '80

Grote krullen, kleine krullen

De tijd van het permanentje is aangebroken. Steil haar is verboden in de jaren ‘80. Grote of kleine krullen, opgestoken of los, als je haar maar lekker veel volume heeft.

Walkman

Je loopt heel trots rond met jouw eigen, blitse walkman. Je neemt Top 40 liedjes op met casettebandjes. Heeft een jongen een crush op jou, dan krijg je wellicht een mixtape met jouw favoriete muziek. Dat is toch net even anders dan een lijstje delen via Spotify…

Het kleine huis op de prairie

Deze heerlijke serie over de avonturen van Laura en haar familie in Noord-Amerika wordt door de EO hervat, nadat het een tijdje van de buis is geweest, met als reden dat ‘sommige afleveringen strijdig zijn met de Bijbelse geboden’. Het Kleine Huis op de Prairie wordt in de jaren ’80 het best bekeken programma van de EO.

jaren '80

Leve de Koningin!

In Amsterdam wordt Beatrix in 1980 ingehuldigd als koningin.

Rollend over straat

In de jaren ‘80 steel je de show met een paar rolschaatsen. Hoe fouter de kleurencombinatie, hoe beter.

EO-Jongerendag

De EO-Jongerendag verhuist naar de Jaarbeurs in Utrecht. Het aantal deelnemers groeit de eerste jaren sterk en in 1982 komen er al zo'n 20.000 mensen op het evenement af – een paar jaar later zelfs 30.000.

I Want to Break Free

Queen haalt met Radio Ga Ga de nummer 1-positie in vele hitlijsten en ook I Want to Break Free wordt een megathit. Hun Live Aid concert in 1985 wordt als hun beste liveoptreden ooit bestempeld.

jaren '80

Zo gepiept

De grootschalige introductie van de magnetron halverwege de jaren ‘80 zorgt ervoor dat eten opwarmen veel sneller en makkelijker gaat. Er verschijnen dus steeds meer kant-en-klare maaltijden in de supermarkt – en misschien ook wel bij jou op tafel.

ABBA

De Zweedse popgroep ABBA is één van de populairste bands van de jaren ‘80, met nummers als The winner takes it al, thank you fort he music en Dancing Queen. Kun je alles nog meezingen?

Light

Aspartaam doet zijn intrede als zoetstof, waardoor alles ineens een light-variant krijgt. Frisdrank, chips, yoghurt, pindakaas… Vanaf nu kan iedereen op gewicht komen zonder al dat lekkers te moeten laten staan.

Computerles

Steeds meer mensen krijgen een ‘Personal Computer’. Voor beginnende PC-gebruikers worden speciale cursussen in het leven geroepen, die te volgen zijn via televisie of radio.

Jaren '80

Madonna

De absolute trendsetter qua muziek en kledingstijl in de jaren ’80 is Madonna. Meisjes en vrouwen over de hele wereld volgen haar ietwat eigenzinnige kledingstijl. Ze dragen massaal visnet-truitjes, beenwarmers, korsetten, oogschaduw en felrode lippenstift.

Het 5 gulden biljet

Dit mooie, groene briefje waarop dichter Joost van den Vondel zichtbaar schittert, wordt aan het einde van de jaren ’80 afgeschaft…

Wuppies!

Ken je ze nog? Kleine, pluizige, ronde balletjes met grote ogen en platvoeten? De eerste Wuppies zien in 1981 het levenslicht. Het Wuppie lied van Piere Karnter, dat maar niet uit je hoofd gaat, krijg je er gratis bij…

Oranje boven

Toen nog wel… Nederland wint het EK in 1988! Nederland verslaat in de finale de Sovjetunie met 2-0 dankzij Gullit en Van Basten.

jaren '80

Nog een keer oranje boven

Als eerste Nederlander maakt Wubbo Ockels in 1985 een reis door de ruimte.

Dr. Martins

De Punkbeweging zet zich af tegen de materialistische cultuur van de jaren ‘80. Met hun hanenkammen, leren jacks met studs en Dr. Martins zien punks er vrij intimiderend uit. Later gaan ook gothics aan de haal met Dr. Martins.

Matje in de nek

Jaja, mannen met matjes in de nek worden als aantrekkelijk gezien. Het is dé haartrend in de jaren ‘80.

Dag muur

De Berlijnse muur valt aan het einde van de jaren ’80, op 9 november 1989. Een dag waarop de wereld verandert.

Lees ook: De 15 mooiste gospelnummers van vroeger

Bronnen: Andere Tijden, Libelle, My Happy Kitchen, Beste Bands, Saar Magazine