Eva Logo
bevrijd van angststoornis
29 september 2019 in Geloof

‘God heeft mij bevrijd van mijn angststoornis’

Chantal (46) was als kind een bang en verlegen meisje. Na een ingrijpende gebeurtenis nam haar angst grote proporties aan. Totdat zij op een dag niet meer durfde te werken en de diagnose gegeneraliseerde-angststoornis kreeg. Jarenlang stond haar leven in het teken van angst.

“Angst loopt als een rode draad door mijn leven. Ik was als kind al een bang en verlegen meisje. Mijn moeder moest, voordat ik ging slapen, achter de gordijnen, in de kast en onder mijn bed kijken. Ik had angstige dromen en plaste tot mijn twaalfde in bed. Toen ik na jaren te horen kreeg dat ik een gegeneraliseerde-angststoornis had, viel er veel op zijn plek voor mij.

Verlegen

Als puber bleef ik het liefst op de achtergrond en was ik erg verlegen. Toen ik in havo 4 zat, ging ik met een groep jongeren mee naar een avond bij Nol en Helene Esmeijer en leerde ik God kennen. Ondanks dat ik God had leren kennen en Hem wilde volgen, ging ik de fout in door een seksuele relatie met een jongen te krijgen. Ergens wist ik dat dit niet goed was, maar ik wilde mijn vriend niet kwijt en dacht dat dit dé manier was om hem aan mij te binden.”

‘Doordat de vriendin van mijn zusje was vermoord, was ik doodsbang’

“Na de havo ging ik studeren en ben ik op kamers gegaan. Mijn angsten waren overdag gelukkig op de achtergrond, maar ’s nachts werd ik er vaak door overvallen. Ik durfde niet alleen te slapen en vroeg regelmatig aan een vriendin, waar ik de flat mee deelde, of ik bij haar mocht slapen. Al met al ging het best goed met mij in die periode, totdat er een vreselijk gebeurtenis plaatsvond. Een vriendin van mijn zusje werd op gruwelijke wijze verkracht en vermoord. Dit maakte mij zó bang, dat ik overal gevaren zag. Ik lag op een gegeven moment met een mes onder mijn kussen te slapen. Nachtenlang las ik in mijn Bijbel en bad ik tot God. Regelmatig belde ik ’s nachts in paniek mijn vader op en vroeg hem of hij mij wilde ophalen, zodat ik thuis kon slapen.

Mijn relatie, die ik al vanaf havo 4 had, werd verbroken. Om mijn pijn te vergeten stortte ik mij volop op het studentenleven. Als jonge student, in een wereld vol van verleidingen, heb ik dingen gedaan waar ik achteraf erg veel spijt van heb.”

‘Ik leerde God steeds beter kennen’

“Op een dag plaatste God Ruud op mijn pad. Ik had mijn studie afgerond, woonde weer bij mijn ouders en volgde de studie verpleegkunde. Ik ging weer met regelmaat naar de kerk en bezocht elke dinsdagavond een echtpaar dat mij de basis van het christelijk geloof uitlegde. Hierdoor leerde ik God steeds beter kennen. Meteen aan het begin van onze relatie vertelde ik Ruud dat ik christen was. Hij vertelde mij op zijn beurt dat hij ook weleens in een kerk kwam en daar niet afwijzend tegenover stond. Ik nodigde hem uit om een avond met mij mee te gaan naar dat echtpaar uit mijn kerk. Tot mijn grote verwondering kwam Ruud tijdens één van deze avonden tot geloof. Hij ging een studie theologie volgen en twee jaar later trouwden wij. In deze periode waren mijn angsten iets meer op de achtergrond geraakt, maar ik had nog wel last van nachtmerries.”

‘Ik bleek een gegeneraliseerde angststoornis te hebben’

“Na ons trouwen werkte ik als verpleegkundige bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Het werk vond ik fijn om te doen, maar de verantwoordelijkheden drukten steeds zwaarder op mij.  Tijdens mijn werk had ik vaak een zenuwachtig en gespannen gevoel. Op een avond kreeg ik een paniekaanval in het bijzijn van een cliënt. Dit voorval zorgde ervoor dat ik bang werd om te werken en voor alles wat medisch was. 

Angstoornis medicatie

De huisarts gaf mij kalmerende middelen en het advies om in therapie te gaan. Voor het eerst kreeg ik te horen waarom ik zoveel piekerde en zoveel angsten had. Ik bleek een gegeneraliseerde angststoornis te hebben. Nadat ik een aantal weken medicatie had gebruikt, kwam ik erachter dat ik zwanger was en moest ik meteen met mijn medicatie stoppen. Mijn angsten kwamen in volle hevigheid terug, maar gelukkig had ik een lieve hulpverlener met wie ik al mijn zorgen kon delen. Zij gaf mij handvatten om staande te blijven tijdens de zwangerschap.

Bevrijd van angsten

Tijdens een van mijn angstige momenten zat ik in mijn slaapkamer te bidden om kracht, toen ik plotseling achter mij een stem hoorde die zei: ‘Wees niet bevreesd, want Ik ben met je, wees niet verschrikt, want Ik ben je God. Ik sterk je en Ik help je.’ (Jesaja 41: 10) Ik draaide mij om, om te kijken waar de stem vandaan kwam, maar zag niks. Toen besefte ik dat God tot mij sprak. Vijf jaar later heeft God deze prachtige belofte waargemaakt en mij bevrijd van mijn angsten.  

Na een goede zwangerschap mochten wij een gezonde dochter krijgen. Ze was overdag een voorbeeldige baby, maar ’s nachts leek ze heel bang te zijn en schreeuwde ze het regelmatig uit. Dit was niet gewoon huilen, het klonk echt angstaanjagend. Totdat ze vijf jaar was en er iets bijzonders gebeurde in mijn leven, heeft ze ’s nachts zo gehuild. Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn angsten op haar heb overgedragen in de zwangerschap.”

‘Het leek alsof er een zware last werd weggenomen’

“Op een avond, onze oudste dochter was inmiddels vijf, hadden wij een evangelist uit Australië als gastspreker in onze kerk. Hij vertelde over Jozef die in de gevangenis zat en nodigde degenen, die zich net als Jozef ergens door gevangen voelden, uit om naar voren te komen. Ik voelde diep vanbinnen dat ik moest opstaan en naar voren moest gaan. Met knikkende knieën ben ik naar voren gegaan. De evangelist legde zijn hand op mijn hoofd en begon te bidden. Ik voelde mij helemaal beroerd worden. Omdat die evangelist voelde dat er een hevige strijd gaande was in mij, adviseerde hij mijn voorganger om op een later moment samen met mij om bevrijding te bidden. Ik was daar helemaal niet mee bekend en begon er van alles over te lezen. 

Onbeschrijfelijk mooi

Twee weken later ben ik samen met Richard naar mijn voorganger gegaan. Ik heb daar mijn hele hart uitgestort voor God en al mijn zonden benoemd. Vervolgens bad mijn voorganger specifiek voor bevrijding en verbreking van zondige banden. Tijdens dat bidden leek het alsof er een zware last werd weggenomen. Alle banden met het duister werden verbroken en Satan had niet langer macht over mij. Gods Geest vulde de ruimte die daardoor ontstond. Ik was, na al die jaren in angst te hebben geleefd, eindelijk bevrijd van mijn angsten. Ik werd een compleet nieuw mens. Als ik hierover vertel, word ik opnieuw emotioneel. Het was zo`n onbeschrijfelijk mooi moment.

Vanaf die avond is er ook iets veranderd bij onze dochter. Ze is nooit meer angstig schreeuwend wakker geworden. God had niet alleen míjn angsten weggenomen, ook háár angsten waren verdwenen. Zo bijzonder!”

Lees ook: Help ik heb vliegangst