Eva Logo
Depressie
23 september 2019 in Lijf & leven

Marians man heeft een depressie

Jaarlijks krijgen zo’n 135.000 Nederlanders voor het eerst een depressie. Net als de man van Marian (32). Hij zat steeds vaker thuis, raakte somber en kreeg woede-uitbarstingen. Hij bleek depressief. Toen ze ontdekte dat hij ook suïcidale gedachten had, sneed dat door haar hart. “In gedachten zag ik de politie al aan mijn deur staan met de boodschap dat hij ergens gevonden was.”

“Na de geboorte van ons tweede kind bleef mijn man steeds vaker thuis. Hij had nergens zin in, was somber en we hadden sneller issues. Zelf ben ik erg ondernemend, dus ik vond het lastig om hem te begrijpen en er goed mee om te gaan. Ik spoorde hem aan om hulp te zoeken voor zijn beginnende depressie, maar hij wilde niet. Volgens hem was er niets aan de hand. Het werd steeds erger. Soms werd hij enorm boos. Meestal was dat woede naar zichzelf toe om de hele situatie. Hij wist niet meer wat hij met z’n emoties aan moest en gooide met spullen. Dat waren akelige situaties.

 

Depressie

Mijn man heeft vroeger veel meegemaakt en zelf wil je je kinderen een onbezorgde jeugd geven. Ik was er steeds alert op dat ikzelf dingen bleef ondernemen met de kinderen, die hij niet meer zag zitten. Ook sprak ik vaak af met vrienden en familie. Dat gaf me energie, zodat ik sterk bleef voor ons gezin. De pittige situatie kwam tussen ons in te staan en we besloten naar een huwelijksconferentie te gaan. Dat bracht ons dichter bij elkaar en bij God. We kregen meer begrip voor elkaar. Het leek beter te gaan en m’n man ging weer aan het werk. Maar na een half jaar stortte hij helemaal in. Huilend zei hij dat hij niet meer wist hoe het moest. Hij zocht alsnog hulp. Eerst werd een psychologisch onderzoek gedaan, waaruit bleek dat hij in een depressie zat. In het verslag las ik dat hij suïcidale gedachten had. Dat maakte me erg verdrietig. Het kwam hard binnen, want hij had het nooit verteld. Hij zei dat hij nooit daadwerkelijk een einde aan zijn leven zou maken, maar ik kon het niet uit mijn hoofd zetten.

'Na een half jaar stortte hij helemaal in’

Als we issues hadden en we kwamen er niet uit, namen we vaak even afstand. Dan ging hij bijvoorbeeld een rondje lopen. Ik werd dan heel emotioneel en was ervan overtuigd dat hij zelfmoord zou plegen. In gedachten zag ik de politie al aan de deur staan met de boodschap dat ze hem hadden gevonden. Hoe zou het dan moeten met mij en onze twee kinderen? Die gedachte kon ik niet verdragen, want ik houd zielsveel van hem. Inmiddels volgt hij al langere tijd therapie voor zijn depressie en gaat het gelukkig stukken beter. Hij leerde zijn grenzen aangeven en we kunnen alles beter bespreken.”  

 

Over depressie

  • Een depressieve episode duurt gemiddeld 6 maanden. 50 procent herstelt binnen 3 maanden, 30 procent tussen de 3 en 24 maanden en bij 20 procent duurt het langer dan 2 jaar.
  • Depressie kan eenmalig zijn of terugkerend. Bij de helft van de mensen die depressief zijn, komt het zeven tot acht keer terug gedurende hun levensloop.
  • 1 op de 5 volwassenen was ooit depressief: 24,3 procent van de vrouwen en 13,1 procent van de mannen.

Heb jij zelfmoordgedachten? Deel dan (anoniem) je gedachten met zelfmoordlijn 113, via telefoonnummer 0900-0113 of via hun website. Zoek hulp; er staan mensen voor je klaar.

Dit interview is afkomstig uit een artikel over depressie dat eerder in Eva magazine heeft gestaan. Meer mooie artikelen lezen? Vraag hier een gratis proefnummer aan!

Bron: Trimbos Instituut

Meer lezen? Erna kampt jarenlang met een burn-out.