Eva Logo
19 september 2019 in Uit & thuis

Snoeptaart voor een kinderverjaardag!

Annemarie Pronk laat ons zien hoe je een heerlijke snoeptaart bakt voor een kinderverjaardag. Een vrolijke taart met frambozen-meringuebotercrème en heel veel snoep!

Verjaardagstaart maken met Annemarie!

Bekijk de video waarin Annemarie laat zien hoe je deze kleurrijke verjaardagstaart maakt.

Dit is een fragment uit het EO programma 'Van Harte' dat van januari tot en met mei 2018 te zien was op TV. Het programma is gestopt, maar de programma-items krijgen een mooi plekje op de Eva website

Wat heb je nodig voor deze vrolijke verjaardagstaart?

Voor de biscuits:

 • 335 g ei (ongeveer 7 stuks)
 • 205 g fijne kristalsuiker
 • 15 g vanillesuiker
 • 165 g bloem
 • 32 g maïszetmeel
 • snuf zout

Suikersiroop:

 • 200 g water
 • 200 g suiker

Frambozen-meringuebotercrème:

 • 6 eiwitten
 • 375 g fijne kristalsuiker
 • 3 tl vanille-extract
 • 375 g roomboter op kamertemperatuur
 • 175 g frambozenjam

Overige ingrediënten:

 • Boter voor invetten
 • 775 g marsepein
 • Kleurpasta: rood en paars
 • 1 eiwit
 • poedersuiker
 • allerlei snoepjes om de taart mee te versieren

Materialen:

Staande mixer met garde en bisschophaak, zeef, springvorm doorsnede 15 cm, springvorm doorsnede 20 cm, bakpapier, afkoelroosters, taartzaagje, 6 cocktailprikkers, taartkarton doorsnede 15, taartkarton doorsnede 20 cm, bakkwast, paletmes, rolstok

De verjaardagstaart bereiden...

Biscuits:

Verwarm de oven voor op 175°C. Klop het ei met de kristalsuiker en vanillesuiker in de kom van de staande mixer op de hoogste stand in ongeveer 10 minuten lichtgeel en luchtig.

Zeef de bloem, het maïszetmeel en het zout. Zet de mixer uit, vervang de garde voor de bisschophaak. Zet de mixer op de laagste stand en voeg lepel voor lepel het bloemmengsel toe. Stop de machine als alle bloem is opgenomen.

Vet de bakvormen in en bekleed ze eventueel met bakpapier. Vul de bakvormen voor tweederde met het beslag en bak de biscuits in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar. De kleinere biscuit zal wellicht iets eerder gaar zijn dan de grotere. Houd de biscuits na 20 minuten goed in de gaten en verleng de oventijd steeds met 5 minuten als ze nog niet gaar zijn. Als je de bovenkant van de biscuit in kunt drukken en deze terugveert, is de biscuit gaar. Laat de biscuits afkoelen op roosters.

Suikersiroop:

Breng het water met de suiker in een pan met dikke bodem aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken, zet het vuur uit en laat de suikersiroop afkoelen.

Frambozen-meringuebotercrème:

Verwarm de eiwitten en suiker au bain-marie al kloppend totdat alle suiker is opgelost. Doe het eiwit vervolgens over in de kom van de staande mixer en klop het met de garde op de hoogste stand tot stijve pieken. Voeg het vanille-extract toe. Laat de machine doorkloppen totdat de meringue voldoende is afgekoeld. Wanneer de meringue even warm of kouder aanvoelt dan je vingertop, is de temperatuur voldoende gedaald en kun je beginnen met het toevoegen van de boter.

Verwissel de garde voor de bisschopshaak en laat de machine draaien. Voeg beetje bij beetje de boter toe en laat de botercrème daarna gerust 1 à 1,5 uur draaien. Het resultaat is een fluweelzachte en zeer luchtige botercrème. Zeef de pitjes uit de frambozenjam en meng de jam door de botercrème.

Opbouwen verjaardagstaart:

Snijd beide biscuits 2x door met behulp van een taartzaagje. Plaats bij elke biscuit 3 cocktailprikkers recht boven elkaar in elke taartlaag. Op deze manier zorg je ervoor dat je de lagen na het vullen weer exact op dezelfde plek terug kunt leggen.

Leg de onderste laag van beide biscuits op de taartkartonnetjes. Trempeer met de suikersiroop en bedek met een laag frambozen-meringuebotercrème. Dek af met de tweede biscuitplak. Trempeer weer en verdeel weer een laag botercrème erover. Dek af met de laatste biscuit. Trempeer eventueel de buitenkant nog met de suikersiroop en smeer de taarten rondom af met de botercrème. Doe dit zo strak mogelijk. Zet de taarten in de koelkast totdat de botercrème hard is, smeer nog een keer af met de botercrème om een extra strakke verjaardagstaart te krijgen. Zet de taarten in de koelkast.

Bekleden met marsepein:

Kleur 325 gram van de marsepein rood, rol uit tot een ronde plak die groot genoeg is om de bovenkant en de randen van de kleinste taart mee te bedekken. Pak de taart uit de koelkast en leg de plak marsepein er in één keer op. Strijk de marsepein op de bovenkant van de taart glad en verdeel de plooien marsepein zo gelijkmatig mogelijk rond de taart. Strijk nu de marsepein langzaam, zonder plooien te maken, rond de taart. Begin bij de gehele bovenkant van de taart en werk steeds verder naar beneden. Plooien werk je weg door in het midden van een plooi naar beneden te strijken. Doe dit langzaam en secuur. Op deze manier kun je de hele taart heel strak bekleden.

Wrijf de onderrand van de taart rondom goed aan en snijd met een mes de overtollige marsepein weg. Kleur 450 gram marsepein paars en bekleed de grootste taart op dezelfde manier als hiervoor beschreven. Zet de taart op een vrolijke taartschaal of taartplateau. Zet de kleinste taart, inclusief het taartkarton, erbovenop. Maak een heel dik glazuur van eiwit en een flinke hoeveelheid poedersuiker. Bekleed de gehele taart met allerlei soorten snoep. Gebruik het glazuur om de snoepjes vast te plakken en maak jouw verjaardagstaart af!

Dit is een recept van Annemarie Pronk. Zij won in 2016 het programma Heel Holland Bakt en geeft nu bakworkshops en demonstraties. Nieuwsgierig? Kijk eens op www.annemariebakt.nl

Meer bakken? De lekkerste red velvet cake maat je zo!