Eva Logo
vluchtelingen op Lesbos
9 oktober 2019 in Uit & thuis

Die vluchtelingencrisis, die is toch wel weer voorbij?

Bootjes volgepakt met vluchtelingen op zee, kinderen die verdrinken, vluchtelingen die vastzitten in overvolle vluchtelingenkampen… Die tijd is toch wel weer een beetje voorbij… Of toch niet? Eva zette zes dingen op een rij die jij moet weten over de vluchtelingencrisis.

Minder vluchtelingen

Waar in 2015 nog ruim een miljoen vluchtelingen aankwamen in Europa, waren dat er vorig jaar ‘maar’ 141.000. Dit jaar gaat het tot nu toe om 78.500 migranten. Die afname komt deels door de Turkije-deal, waarbij Turkije met behulp van geld van de EU meer vluchtelingen opvangt. De deal vertoont echter scheurtjes en er is in Turkije steeds meer weerstand tegen de aanwezigheid van vluchtelingen.

‘Nog geen week geleden verdronken vijf piepjonge vluchtelingen langs de kust van Chios, maar het haalde nauwelijks het nieuws’

Over de golven

Nog steeds wagen vluchtelingen in bootjes de oversteek naar een Europees stukje land, ook al zijn de grenzen een stuk strenger beveiligd. Nog steeds komen de meeste migranten aan in Griekenland, Italië en Spanje, maar ook via Cyprus en Malta weten mensensmokkelaars vluchtelingen in de EU te krijgen. Smokkelaars gebruiken nieuwe methoden en snellere boten om de autoriteiten te omzeilen. De Griekse minister van veiligheid vreest dat de crisis van 2015, die we allemaal massaal op het nieuws hebben kunnen volgen, zich herhaalt.
 


Alan

Het jongetje Alan, amper drie jaar oud, dat in 2015 op een strand in Turkije aanspoelde, schudde de wereld wakker voor de migratiecrisis. Maar ook vandaag verdrinken er nog vluchtelingen op de Middellandse Zee. Nog geen week geleden verdronken vijf kinderen langs de kust van Chios, maar het haalde nauwelijks het nieuws. Dit jaar zijn er tot nu toe meer dan 1000 migranten verdronken, schat de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR). Vorig jaar vonden 2277 mensen de dood en in 2016 maar liefst 5096.
 


Even geduld a.u.b…

Er komen dan wel minder vluchtelingen aan dan een paar jaar geleden, de vluchtelingen díe aankomen, komen in overvolle kampen terecht. Sinds afgelopen maand herbergen de vluchtelingenkampen op Lesbos, Samos, Chios, Kos en Leros veel meer mensen dan ze aankunnen. Zo wachten ruim 12.000 mensen in het beruchte kamp Moria op Lesbos, terwijl het kamp is gebouwd voor slechts 3000 mensen. Op Samos zitten 5500 mensen in een kamp dat geschikt is voor 700 man. Veel vluchtelingen slapen letterlijk op straat. Sommige asielzoekers die nu aankomen, krijgen te horen dat hun eerste afspraak met de asieldienst in 2022 is.


Gevaarlijke situatie

De situatie in de kampen wordt alleen maar slechter. De VN zegt dat de Griekse autoriteiten een einde moeten maken aan de ‘gevaarlijke situatie’ in de kampen. Twee jaar geleden moesten alle hulporganisaties het kamp op Samos verlaten, omdat de Griekse overheid de taken zou overnemen. Nu is de situatie daar zo slecht dat ze terugkeren. Landen als Griekenland krijgen dan wel geld van de EU voor het oplossen van de problemen in de kampen, maar vinden dat de EU de verantwoordelijkheid wel erg makkelijk in hun handen schuift. Er zijn namelijk veel minder vluchtelingen verdeeld over Europa dan van tevoren was toegezegd.

Wil jij iets doen?

Vluchtelingen zijn op veel plekken sterk afhankelijk van vrijwilligersorganisaties als Stichting Bootvluchteling. Maar aangezien er veel minder media-aandacht is voor de vluchtelingencrisis, krijgen veel organisaties te weinig donaties binnen om vluchtelingen bij te kunnen staan. Ook is het lastig om genoeg vrijwilligers te vinden. Wil jij iets doen? Via EO Metterdaad kun je doneren voor medische en psychische zorg op Lesbos. Je kunt ook spullen inzamelen of voor korte tijd als vrijwilliger aan de slag bij bijvoorbeeld Stichting Bootvluchteling of Because we Carry.
 

Lees hier ook een interview met pedagoog Marijke, die getraumatiseerde kinderen hielp op Lesbos: 'Een kind in Moria voelt zich continu onveilig.'
 

Bronnen: NOS, Trouw, Stichting Bootvluchteling, Because we Carry
Beeld: Stichting Bootvluchteling