Eva Logo
Duurzame mannenkleding
17 oktober 2019 in Uit & thuis

Duurzame mannenkleding: 9 stylingtips

Duurzame mannenkleding: het aanbod voor mannen loopt niet over en is vaak ook niet zo betaalbaar. Johan Bonte, die dit jaar zijn eigen duurzame kledingmerk ‘J54’ voor mannen lanceerde, geeft tips om de mannengarderobe tóch te verduurzamen – en nog op een betaalbare en stijlvolle manier ook.

Wat is duurzame kleding? 

“Duurzaamheid gaat over productie, arbeidsomstandigheden en koopgedrag. Duurzame kleding wordt gemaakt van biologische katoenplanten, die anders worden geteeld dan ‘normale’ katoenplanten – er zitten geen gifstoffen of pesticiden in. Dit is beter voor de grond en voor de katoenplukkers, omdat ze die stoffen niet hoeven in te ademen. Ook zit het duurzame in de arbeidsomstandigheden. Fabrieksarbeiders moeten vaak 14 uur per dag onder slechte omstandigheden werken – dit is een korte termijnsoplossing en dus niet duurzaam. Daarnaast ben je zelf duurzaam bezig als je langer doet met kledingstukken en minder nieuwe kleding koopt.”

Stylingtips voor de duurzame man

1. Vraag je van tevoren af of je iets echt nodig hebt 

“Op een gegeven moment heb je de meeste kledingstukken en kleuren truien al. Dus als je iets nieuws wilt kopen, stel jezelf dan de vraag: wat voegt dit kledingstuk toe aan mijn huidige kledingkast?”

2. Let op keurmerken

“Er zijn meerdere keurmerken die over duurzaamheid gaan, maar het GOTS-keurmerk controleert grondig in de hele keten. Kleding krijgt dit keurmerk als het goed biologisch is geproduceerd. Als kleding onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt, krijgt ’t het Fair Wear-keurmerk. Bij grote kledingketens zijn ze daar vaak niet echt mee bezig, daarom kun je het beste online kijken of kledingmerken deze labels hebben. Google het merk of vul het in bij RankABrand.nl. De website ProjectCeCe.nl verzamelt allerlei eerlijke kledingmerken. Zelf vind ik voor spijkerbroeken Kuyichi Jeans een goed merk. Ook Patagonia is een mooi merk, maar dat is dan weer behoorlijk duur. Qua schoenen ga ik voor Veja en qua boxershorts kies ik voor Bamboo Basics.” 

‘Duurzaam betekent ook: niet meegaan met fast fashion en langer met je kleding doen’

3. Ga voor tijdloze kleding

“Ga niet mee met ‘fast fashion’ – dat is nu even leuk, maar over een jaar zien we dat niet meer terug. De trends bij mannen zijn wat minder veelzijdig dan bij vrouwen – kort gezegd is het een ronde hals of V-hals, getailleerd of niet getailleerd. Kies kleding in tijdloze kleuren zoals blauw, grijs, zwart of wit. Als je voor hele uitgesproken modekleuren kiest, geel of rood bijvoorbeeld, is de kans groot dat dat kledingstuk snel achterin de kast belandt als het seizoen voorbij is. Ik merk bij J54 ook dat een uitgesprokenere kleur als roze minder wordt gekocht. De donkerblauwe en groene trui zijn het meest populair; in die zin gaan mannen misschien meer voor veiligheid. Wij verkopen ook shirts met opdruk, bijvoorbeeld met katoenplantjes van ons logo – een mooie verwijzing naar de katoenboer en katoenplukker. Daarmee wil ik een ander geluid laten horen.”

Duurzame mannenkleding

4. Kies een kleur die bij je past

“Heb je een licht huidtype? Kies dan geen lichte kleuren, zoals zachtblauw, want daarbij verbleek je. Je kunt beter voor een donkerder kledingstuk gaan. Hetzelfde geldt voor licht haar: het is mooier als je kleding er een beetje bij afsteekt. Bij een donkere huid staan juist lichtere kledingstukken goed. Je kunt ook kijken naar je oogkleur. Als je blauwe ogen hebt, matcht dat bijvoorbeeld mooi met een blauwe trui.” 

5. Kies de juiste pasvorm

“Tegenwoordig zie je veel getailleerde broeken voor mannen. Als je iets steviger bent, zou ik voor niet te strakke kleding gaan. De kleding die ik zelf aan doe, sluit goed aan op m’n lichaam. Een slobbertrui is niet meer van deze tijd.” 

6. Denk in combinaties

“Hoe je kleding combineert, is natuurlijk een kwestie van smaak. Ik vind zelf een getailleerde broek goed staan bij een getailleerde trui. Qua kleur let ik er bijvoorbeeld op dat ik een donkerblauwe broek niet met een donkerblauwe trui combineer – ik zou er eerder een grijze trui op dragen. Bij een donkerblauwe trui zou ik een lichtere spijkerbroek aantrekken. En als je een riem draagt, is het mooi om die in dezelfde kleur als je schoenen te hebben.”

7. Ga naar de schoenmaker

“Vooral nettere schoenen zijn niet heel erg modegevoelig bij mannen. Ik heb mijn schoenen laatst naar de schoenmaker gebracht – alleen een nieuw zooltje en ze zijn weer als nieuw. Dat scheelt veel geld en is duurzaam.”

‘Breng je schoenen naar de schoenmaker: goedkoop en duurzaam’

8. Behandel je kleding goed

“Je hoeft je kleding niet altijd te wassen na één keer dragen. Spijkerbroeken en colbertjasjes kun je ook prima buiten hangen. Of in de douche: dat werkt dan als een soort stomerij. Als je ze wast, doe dat dan op dertig graden. Er zijn tegenwoordig veel biologische wasmiddelen te verkrijgen, bijvoorbeeld bij EkoPlaza. Koop een energiezuinige wasmachine en ga naar een duurzame stomerij.”

9. Toch je kleding wegdoen? Breng het naar Dorcas of een kledingbox

“Als je je kleding niet meer nodig hebt, kun je ze naar Dorcas of een andere inzamelingspunt brengen waar ze hergebruikt worden. Of verkoop ze op bijvoorbeeld Marktplaats.”

Win een trui van J54!

In samenwerking met J54 mogen we een shirt of trui naar keuze weggeven. Wil jij een shirt of trui winnen voor je man, vriend, vader of zoon? Schrijf je dan uiterlijk 1 november in voor onze nieuwsbrief. Daarmee ontvang je elke vrijdag de mooiste artikelen van onze website in je mailbox (afmelden kan natuurlijk altijd, maar we garanderen je dat je de nieuwsbrief ook daarna graag wilt blijven ontvangen ;-) Ben je al abonnee op onze nieuwsbrief? Ook dan mag je meedoen! Stuur een mailtje naar eva@eo.nl o.v.v. ‘J54’, met je contactgegevens en vermelding dat je al nieuwsbrief-abonnee bent. Als jij de winnaar bent van deze actie, ontvang je in de maand november bericht van ons via je mailbox. 

Over Johan en J54

Johan Bonte (38) merkt dat er veel verkeerd gaat in de kledingindustrie. Hoe kun je als christen kleding kopen terwijl je weet dat het niet goed is geproduceerd? Hem valt op dat er weinig duurzame kleding beschikbaar is voor mannen – en dat het vaak vrij duur is. In 2019 durft hij het aan zelf in dat gat te springen: hij lanceert J54, een duurzaam merk voor de man dat ook betaalbaar is. J54 is een verwijzing naar Jacobus 5 vers 4: ‘Hoor de klacht van het loon dat u de arbeiders die uw velden maaiden hebt onthouden. Het geroep van de maaiers is tot de Heer van de hemelse machten doorgedrongen.’ 

Lees ook: Ik ben verslaafd aan de laatste mode

Insta: j54_kleding
Facebook: j54kleding
Mail: 
info@j54.nl