Eva Logo
Eenzaam
17 oktober 2019 in Lijf & leven

Lenie was eenzaam, maar helpt nu anderen

Lenie woont al haar hele leven in Amsterdam Noord. Ze had veel moeite met haar financiën en voelde zich eenzaam. “Door de rommel vluchtte ik mijn huis uit.” Door het contact met Jeanette kreeg Lenie weer een nieuwe familie en perspectief.

Voordat Lenie Jeanette leerde kennen, was het een rommel in haar huis. “Mijn man was overleden. Doordat ik mijn man een koninklijke begrafenis heb gegeven, heb ik vijf jaar lang in de schuldsanering gezeten. Ik voelde me zonder hem erg alleen. Mijn familie zie ik niet veel, en helaas waren er geen mensen in mijn omgeving die bij me over de vloer kwamen. Dat is eenzaamheid. Maar die warmte en liefde vind ik nu wel in de kerk. De kerk is  inmiddels mijn familie. Dat doet mij goed.”

Opnieuw begonnen

“In zo’n situatie van armoede en eenzaamheid laat je ook geen mensen meer binnen. Mijn huis was een chaos. Door de rommel vluchtte ik mijn huis uit. ’s Morgens werd ik wakker en dan ging ik weg, naar buiten. Ik ging naar het buurthuis, deed vrijwilligerswerk bij de voedselbank of was in het winkelcentrum. ’s Avonds laat kwam ik pas weer terug. Maar vervolgens leerde ik Jeanette kennen in het buurthuis. Ik wist niet meer waar ik moest beginnen, maar Jeanette heeft toch de knop weten om te zetten. Ze begon gewoon met opruimen en veel weggooien.

'Ik heb weer overzicht'

Omdat het te veel werk was voor Jeannette om alleen te doen, heeft ze professionele hulp ingeschakeld. Een schoonmaakploeg heeft vervolgens mijn huis onder handen genomen. Daarna kwamen er vrijwilligers uit de kerk in Bunschoten twee zaterdagen helpen. Ze hebben geschuurd, geschilderd en ik heb nieuw laminaat gekregen. Ik ben opnieuw begonnen. Ook heb ik dankzij Jeanette hulp gekregen met mijn financiën en internet. Nu kan ik inloggen op internetbankieren en zien wat er op mijn rekening staat. Ik heb weer overzicht.”

“We kenden elkaar al wel van het buurthuis, maar de eerste keer dat we elkaar ontmoetten was in de speeltuin,” grinnikt Jeanette naar Lenie. “Ik werkte in die tijd voor de deputaten evangelisatie van de Christelijk Gereformeerde kerken en gaf cursussen aan mensen die interesse hebben in het geloof. Tijdens een proefles moesten mensen uit de kerk ‘spelen’ voor kritische niet-christenen. Ik dacht: laat ik vragen of niet-gelovigen uit Amsterdam met mij mee willen. Lenie is elke keer meegegaan. Daarna ben jij ook naar de samenkomsten van Hoop voor Noord gekomen.”

‘In zo’n situatie van armoede en eenzaamheid laat je geen mensen meer binnen’

Jeanette: “Ik ben in dienst bij Hart voor Noord, een stichting die is opgericht door de kerkgemeenschap Hoop voor Noord, met het doel om diaconale projecten, die ik opgezet heb, uit te breiden. Ik voel me rijk, want ik mag zoveel verschillende mensen met elkaar in contact brengen. Ze noemen mij daarom de smeerolie, hier in Noord. Ik betrek ook graag christenen van buiten Amsterdam bij de projecten, zodat ook zij kunnen proeven hoe het leven in de stad eraan toegaat.”

 

Zwart schaapje

En die smeerolie kwam goed van pas bij Lenie, vertelt Jeanette. “Toen ik begon met opruimen, wist ik: dat kan ik helemaal niet, dat is veel te veel. Maar,” ze richt zich tot Lenie, “jij begon in te zien dat het niet onmogelijk was. Daarna heb jij professionele hulp aanvaard. Er kwam uiteindelijk een huishoudelijke hulp, zodat jij wat meer kon doen. Vervolgens konden er vrijwilligers ingeschakeld worden. Die vond ik in Bunschoten.”

Leni: “Ik ben nooit gelovig opgevoed, maar de kerkdienst laadt mijn motor op voor de hele week. Dan kan ik er weer tegenaan. In het geloof ben ik nog zoekende. Op de cursus, zeven jaar geleden, vroegen ze wat voor schaapje ik ben. Ik wees toen het zwarte schaapje aan. Ik hoorde nog niet bij die kudde.” Jeanette: “Inmiddels zegt Lenie dat ze ‘een zwart vlekje op mijn hoofd’ heeft. Ze durft zich nog niet over te geven aan God.” Leni: “Door de TIA die ik heb gehad, is mijn concentratie weg. Daarom vind ik het moeilijk om de Bijbel te lezen. Ik moet iets tastbaars hebben in het geloof. Het komt wel.”

‘Door de rommel en eenzaamheid vluchtte ik mijn huis uit’  

“Ik ben wel veranderd sinds ik in de kerk kom,” vertelt Lenie verder. “Ik ben namelijk gemoedelijker geworden. Mensen hier uit de buurt zijn hard voor elkaar, in de kerk is meer ontspanning. Je hoeft je niet te bewijzen in de kerk. Nu kan ik ook zelf iets doorgeven vanuit mijn ervaring en dat met mensen delen. Als iemand eenzaam of ziek is in de buurt, geef ik dat door aan Jeanette. Of ik zoek hem of haar zelf op met een bloemetje. Als ik iemand alleen zien koffiedrinken, bijvoorbeeld bij de Hema, spreek ik zo iemand even aan. Eenzaamheid tegengaan begint met goed kijken.”

Jeanette: “Het is belangrijk om goed te luisteren naar de ander. Want Lenie en ik zijn allebei Nederlands, maar toch zijn we in hele verschillende culturen opgegroeid. En dan leer je ook weer van elkaar.” Lenie grinnikt. “Wij zeggen alles altijd gewoon in Amsterdam. Jeanette begint eindelijk een beetje te ontpoppen na al die jaren. Ze wordt steeds directer. Maar je blijft voor iedereen uit de buurt wel Jeanette van de kerk.”

‘Ik zou het echt goed vinden als kerken inzetten op diaconale opbouwwerkers’

“Ik vind het belangrijk dat we als kerk niet alleen zeggen: ‘Kom op zondag naar ons toe’,” legt Jeanette uit. “Ja, jij doet het andersom!” roept Lenie. Jeanette knikt. “Ik vind het belangrijk dat we aanwezig zijn in de buurten en elkaar leren kennen. Dat het niet beperkt blijft tot activiteiten in het kerkgebouw. Ik zou graag willen zien dat er door heel Noord, door heel Nederland eigenlijk, huiskamers zijn waar mensen hun verhalen kunnen delen en waar geluisterd wordt. Niet meteen oplossen, dat kan soms niet. Luisteren is al goed. En op die manier eenzaamheid in de buurt verminderen. Daarnaast merk ik dat de christenen die actief zijn in hun buurt, begeleiding en ondersteuning nodig hebben. Ik zou wel meer collega’s willen!”

In oktober vindt een crowdfunding plaats zodat Jeanette nog meer tijd kan besteden aan haar werk in Amsterdam Noord. Hier vind je meer informatie en een filmpje over het project. Wil je direct doneren? Dat kan via het rekeningnummer: NL37RABO0140572759 t.n.v. Hoop voor Noord, t.a.v. Hart voor Noord.

Lees verder: Holocaust-overlever Hanna Miley leert Jezus kennen