Eva Logo
Kerk
6 oktober 2019

Marleen Stelling zoekt naar de kracht van de kerk

Als kind was ze al veel met God bezig. Als puber schreef ze haar eigen preken, maar ze had geen plan om dominee te worden. Ze stopte met het bezoeken van haar kerk, want ze voelde zich niet zo thuis. Toch ging ze daarna theologie studeren. “Ik was juist heel intensief bezig met Jezus volgen.” Nu zoekt ze naar een nieuwe gemeente. In Zie je zondag! duikt Marleen Stelling in de wereld van kerken in Nederland.

“Het geloof had een hele grote plek in mijn leven als kind. Ik kon me geen moment voorstellen dat ik niet met God bezig was. Mijn ouders, mijn zusje en ik gingen elke zondag naar de Nederlands Hervormde kerk en deden alles wat daarbij hoorde. Ik lag elke avond in bed te bidden. Ook op vakantie, dan lagen mijn zusje en ik samen op een kamer en hoorde zij niet precies wat ik eigenlijk aan het doen was. Ze fluisterde: ‘Stil nou!’ en dan antwoordde ik wat geïrriteerd: ‘Ik ben aan het bidden, ja?’"

‘Ik ben aan het bidden, ja?’

“Ik heb nu geen vaste gemeente waar ik bij hoor. Dat mis ik. Tegelijkertijd merk ik dat ik belangrijke facetten van het geloof ook deel met mensen buiten de kerk. Je verzamelt in je leven mensen om je heen met wie je dat soort dingen deelt. Voor elkaar klaar staan, trouw. Ik ben gezegend met lieve familie, diepgaande vriendschappen, fijne buren. Toch mis ik een gemeenschap. Een gemeente waar ik bij hoor. Ik wil het niet idealiseren, want gemeente zijn is ook niet altijd makkelijk. Maar ik ben voor Zie je Zondag! Heel veel op pad en dan vind ik het ook prachtig om te zien dat mensen elkaar opzoeken. Dat je hele leven plaatsvindt in een club mensen met wie je het geloof deelt.”

Kippenvel

“In Epe ontmoette ik een vrouw, Sita. Zij blijft met ongeremd enthousiasme en liefde kinderwerk doen, ook al weet ze dat die kinderen waarschijnlijk niet blijven hangen in haar gemeente. Ze verwacht er niets voor terug, dat vind ik heel groots.

Ik heb geregeld kippenvel als ik proef hoe gul en vrijgevig mensen naar elkaar kunnen zijn. We leven in een tijd waarin je imago en CV heel belangrijk zijn. Je moet nadenken over je toekomst, hoe je je carrière wilt uitstippelen. Die werkelijkheid van een ander dienen en daar niks voor terug willen, staat er compleet haaks op. Je krijgt er niks voor. In de kerk bouw je aan Gods koninkrijk. Elk klein ding dat je doet, doet ertoe. Ik vind het heel bijzonder dat mensen zich aan die liefdevolle boodschap van Jezus kunnen wijden.”

‘Zou ik dat kunnen? Ondanks alles trouw zijn aan de kerk?’

Wat ik verwacht van een kerk, is een groep mensen die vanzelfsprekend bij elkaar hoort. Mensen die bij elkaar zijn gebracht, niet op grond van status, van achtergrond of inkomen, maar op grond van het geloof dat je in elkaar herkent. Daarom hoor je bij elkaar en moet je het zien te rooien met elkaar. En dat vind ik heel mooi. Het is heel makkelijk om om te gaan met mensen die lijken op jou, maar juist die verschillende soorten mensen die in een kerk samenkomen, daar liggen de uitdagingen.

In het programma Zie je zondag! ga ik op zoek naar al het moois wat de kerk in Nederland te bieden heeft, en dat hoop ik ook te vinden. Daarbij wil ik wel reëel zijn: de kerk is ook een samenkomst van mensen die dingen proberen, en waarbij gewoon niet alles lukt. Je stuit altijd op mensen die teleurgesteld zijn en niet hun plek hebben gevonden. Of op mensen die zich juist eenzaam voelen in de kerk. We blijven proberen, en tussen het proberen door lukt gewoon niet alles. Maar dat vind ik ook de kracht van de kerk. Ik vraag mezelf ook af: zou ik dat kunnen? Ondanks alles trouw blijven aan de kerk?”

Elke dag is nieuw

“God is in alles wat ik in mijn leven doe, heel dichtbij. Ik kan niet zonder Hem. Ik heb twee vragen die ik Hem regelmatig stel: ‘Mag ik er zijn, precies zoals ik ben, ook met alles wat niet mooi is?’ en: ‘Mag ik steeds weer opnieuw beginnen?’. Dat God zegt: ‘Je bent precies goed zoals je bent,’ en ‘Elke dag is nieuw’, dat heb ik heel erg nodig. En dat kleurt ook mijn werk, ik probeer anderen te ontmoeten. Op zoek gaan naar wat het betekent om bij elkaar te horen. Om te zien dat de kerk echt het grote verschil maakt in je leven.”

Zie je Zondag! is elke zondag te zien op NPO 2, om 09.20 uur.

Dilemma’s

Opwekking/psalmen

“Puur hoe ik geprogrammeerd ben.”

Ochtend-/middagdienst

“Zeker sinds ik moeder ben en mijn kind toch al vroeg wakker is.”

Kinderen in/uit de dienst

“Ik ben dol op de energie en verbeeldingskracht van kinderen.”

Grote/kleine gemeente

“Ik voel me al snel overweldigd.”

Vaste/wisselende spreker

“Ik zou graag een pooltje van vaste sprekers willen.”

 

Lees verder: Mirjam Kerkhof over Sela's nieuwste album Thuis

 

Afbeelding: EO/Daisy Ranoe