Eva Logo
gerda laban vriendinnenmoment eva vriendinnenweekend vriendinnen
14 november 2019 in Vriendinnen

Gerda ontdekte door haar vriendinnen dat ze God nodig heeft

Toen Gerda Laban anderhalf jaar geleden in een burn-out raakte, zag ze niet hoe ze eruit kon komen. Toen haar vriendinnen haar meenamen naar Eva’s Vriendinnenweekend, kwam daar in één klap verandering in. “Door Christine, Petra, Maartien, Sabrina en Anneke ben ik eindelijk écht in God gaan geloven.”

“Tijdens mijn burn-out heb ik heel veel steun mogen ervaren van mijn vriendinnen. Vorig jaar zat ik echt in een dieptepunt van mijn leven. Mijn man was weinig thuis omdat hij vrachtwagenchauffeur is. Ik moest zorg dragen voor mijn drie kinderen en probeerde tegelijkertijd te stoppen met roken. Om te kunnen stoppen, kreeg ik een antidepressivum dat me daarbij moest gaan helpen, maar die pillen vielen helemaal verkeerd.”

Burn-out

“Ik werd helemaal gek van mezelf en had erg last van de bijwerkingen van het antidepressivum. Toen ik een gigantische huilbui kreeg, ben ik naar de dokter gegaan. Na twee weken ben ik gestopt met de pillen, maar de burn-out had er al ingehakt.”

‘Het mooiste dat mijn vriendinnen voor mij hebben gedaan, is dat ze me hebben meegenomen naar Eva’s Vriendinnenweekend’

Helpende vriendinnen

“Toen ik zo diep zat, waren Christine, Petra, Maartien, Sabrina en Anneke er voor me. Als het me thuis te veel werd, kon ik heel makkelijk even naar mijn vriendinnen toe om mijn hart te luchten. Ook kon ik mijn dochter van zes jaar altijd brengen als ik oppas nodig had. Maar het mooiste wat mijn vriendinnen voor mij hebben gedaan, is dat ze me vorig jaar mee hebben genomen naar Eva’s Vriendinnenweekend. Ze hebben het zo laagdrempelig mogelijk voor mij gemaakt door te zeggen dat ik in het huisje mocht blijven als het programma te intensief zou zijn.”

Omslagpunt

“Voordat ik naar het Vriendinnenweekend ging, heb ik nooit echt een levende relatie met God ervaren. Ik ging naar de kerk omdat het hoorde, maar ik dacht niet na waarom ik die ‘christelijke dingen’ deed. Echt contact met God had ik nooit. Maar tijdens het weekend met mijn vriendinnen kwam daar verandering in. Ik ervaarde dat God écht bestaat en dat ik hem in alles nodig heb. Ik ben mijn vriendinnen ontzettend dankbaar dat ze me vorig jaar mee hebben genomen, want die omslag tijdens het Vriendinnenweekend heeft mij enorm geholpen om steeds verder uit mijn burn-out te komen. Voor mijn gevoel is mijn burn-out, nu we een jaar verder zijn, voor 95 procent voorbij. Als God mijn vriendinnen niet op deze manier had gebruikt, zat ik er waarschijnlijk nog middenin.”

Verbindend geloof

“Eva’s Vriendinnenweekend heeft de onderlinge band tussen mij en mijn vriendinnen enorm versterkt. Dit jaar zijn we opnieuw naar Eva’s Vriendinnenweekend geweest. Het geloof is echt een samenbindende factor. Ik heb God nooit de schuld gegeven van mijn burn-out, maar ik ben er wel achter gekomen dat ik Hem nodig heb om eruit te komen. Ook mijn vrijwilligerswerk in de winkel van Woord en Daad helpt daarbij. Ik voel me begrepen door mijn vriendinnen en andere mensen om me heen.”

Waardevol contact

“Waar ik voorheen amper bezig was met gebed en stille tijd, heb ik nu veel meer momenten om mijn contact met God te onderhouden. Ik wil voorkomen dat ik God weer vergeet als mijn burn-out helemaal over is. We moeten niet vergeten om God te danken in momenten dat het beter gaat. Ik ben gaan inzien dat ik God echt in alles nodig heb: in goede en slechte tijden. En ik wil Christine, Petra, Maartien, Sabrina en Anneke heel erg bedanken dat ze me geholpen hebben om dit te ontdekken!”

*Elk jaar op Eva’s vriendinnenweekend vindt het bijzondere vriendinnenmoment plaats. Een moment waarop Eva-lezeressen op het podium hun vriendin verrassen en haar bemoedigen of bedanken. In deze interviews vertellen de lezeressen waarom zij hun vriendin op het podium wilden verrassen en wat ze voor hen betekent.

Foto's: Willem-Jan de Bruin

Lees ook: Lia hielp Herolina door de moeilijke tijd na haar scheiding heen