Eva Logo
Funda
25 november 2019 in Uit & thuis

Koekeloer jij ook veel op Funda? Dit is waarom we dat doen

Doe jij het ook graag, even op Funda en je een half uurtje lang de bewoner voelen van tientallen andere huizen? Waarom doen we dat toch?

Funda

Mijn zusje appte laatst een allerliefst, groot en zeer betaalbaar huis naar me. 
Moet je die wóónkamer zien! Nu wil het feit dat mijn zusje in een prachtige buurt woont, maar zich zo af en toe op Funda suf scrollt naar een huis waarbij de kinderen allemaal een eigen kamer hebben. En waar de zomerse gesprekken in de tuin eens níet worden vergezeld door vliegtuigherrie. 

'Het verlekkeren en verbazen is een van de verslavende bijwerkingen van Funda'

Tja, wie doet het niet weleens? Je vergapen aan droomhuizen in allercharmantste buurten. Of gewoon even op Funda koekeloeren om dat loeigrote verschil tussen dat huis in de randstad en dat huis richting de Afsluitdijk te zien. Drie keer zoveel ruimte voor de helft van de prijs… Je bent toch niet goed als je in de randstad blijft wonen, hè, wat dóen we hier eigenlijk nog? Het verlekkeren en verbazen is toch wel een van de verslavende bijwerkingen van Funda. Want nee, we willen natuurlijk helemaal geen nieuw huis. 

Fundafetisjisten

Wist je dat wel tachtig procent (schatting van Funda zelf) van de Funda-bezoekers daar puur en alleen zit ter lering en vermaak? Op Twitter is er zelfs een speciale hashtag #fundafun aangemaakt voor deze fundafetisjisten, zoals ze zich noemen. Funda-aanbidders die zich minstens een halfuurtje per dag in tientallen woonkamers van anderen bevinden. En zich dan verbazen over twee precies dezelfde banken, de een in groot, de ander in kleiner formaat. Of gluren in de huizen waar de gehaakte kleedjes nog over de leuningen hangen. 

#fundafun

En niet alleen doe je het daarom. Wat ook erg weldadig voor de geest is, is de beschrijving van de huizen, waarbij alle zwakke punten creatief worden omgedoopt tot pluspunten. Zo betekent een levendige buurt in feite gewoon een takkeherrie. En een fraaie woning met authentieke details gaat doorgaans door voor een woning waarbij een ervaren klusjesman na een paar weken klussen op een levenslange mental breakdown afstevent. Geen cv, geen isolatie. En bij elk minutieus staaltje sloopwerk duiken nieuwe onoverkomelijke gebreken op. 

Soms trekt Funda je omdat je eigenlijk bevestiging wil dat je het goede huis hebt gekocht. Daarbij moet je dan hopen dat dat inderdaad zo is en heel snel wegklikken als je een ander huis ziet dat je had kunnen hebben als je je grote mond voor deze ene keer maar had gehouden en nog eventjes had gewacht. 

'Je hebt je verhuisdozen nog niet uitgepakt, of je zit alweer op Funda'

Ik ken zelfs iemand die zichzelf ging Funda-martelen toen ze nét een huis had gekocht. Je hebt de verhuisdozen nog niet uitgepakt, of je zit alweer in gedachten je spullen in andere huizen uit te stallen. Huizen die net wat meer bergruimte hebben of wél in het centrum zitten terwijl jij dacht dat al die huizen allang weggekaapt waren… Pfff… wat moet je met deze informatie? 

En wat is een huis nou eigenlijk? Toen ik net ons huis had gekocht, wilde ik er nooit meer weg. De volgende plek voor mij zou het bejaardentehuis zijn. Eindhalte. Geen discussie. Geen Funda-perikelen hier, wél een obsessie voor mijn eigen huis dat ik nooit wilde verlaten. En nu... vele jaren en nog veel meer gebeurtenissen verder, zie ik hoeveel onrust er in dat door ons zo gewenste en gezochte huis is geweest. De laatste tijd hebben we weer gezellige uurtjes. 

Funda huizen

Niet veel bijzonders, hoor. Gewoon een open haard aan, telefoons weg, en een breiring met wol op schoot. En kinderen die om me heen hangen. En nu denk ik: het maakt ook geen fluit uit waar je bent. Je huis is écht waar je geliefden zijn. Zo. Die kan op een tegeltje, ergens in een mooi en iets groter huis in Nederland. Hmm, even op Funda kijken…

Lees ook: Interieurontwerpster Marije Develing geeft stylingtips voor een low budget interieur