Eva Logo
tv-tips
12 maart 2020 in Uit & thuis

12 tv-tips die je niet wil missen

Eerlijke en hoopvolle gesprekken over ziekte, rouw en verlies, maar ook een prachtige documentaire over de orang-oetan; Eva dook de tv-gids in en kwam met dit mooie lijstje tv-tips.

TV-kerkdienst ivm Corona

De komende zondagen, 9.20 uur, NPO 2

Ook de kerken ontkomen niet aan de Corona-maatregelen. Daarom zendt de EO komende weken op zondagochtend een kerkdienst uit. Ingrediënten zijn een Bijbellezing, gebed, enkele liederen en een overdenking. Zondag 15 maart zendt de EO uit vanuit de kapel van het dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland. Voorganger is René de Reuver; scriba van de Protestantse Kerk.

Nederland Zingt Dichtbij - Nieske Selles-ten Brinke

Zondag 15 maart, 11.25 uur, NPO 2

Jurjen ten Brinke heeft een openhartig gesprek met zijn zusje Nieske Selles-ten Brinke (38), die de ernstige diagnose kanker kreeg. Nu moeten zij en haar (pleeg)gezin leren leven met een onzekere toekomst. Nieske en haar gezin laten zien hoe hun levensmotto ‘Share your life’ de rode draad blijft in hun leven. Hun bijzondere verhaal wordt omlijst met veel muziek, samenzang en een Bijbelse overdenking.

 

Zie je zondag! - Baptistengemeente Enschede - Ruimte voor talent

Zondag 15 maart, 9.20 uur, NPO 2

Marleen Stelling duikt in de wereld van protestantse gemeenten; van conservatief tot vrijzinnig, van ingetogen tot uitbundig, van traditionele dorpskerk tot migrantenkerk. Marleen gaat deze aflevering in gesprek met Daniel en Gea uit de baptistengemeente in Enschede. Daniel is daar theatermaker en Gea werkt als contactclown bij ouderen met dementie en in de gemeente is zij aan de slag gegaan met rouwverwerking.

Ik mis je 

Elke zondag, 08.55, NPO 2

Aan het graf van een geliefde, waar verdriet en gemis zo voelbaar zijn, lijkt troost ver weg. Toch worden juist op deze plaats veel hoopvolle verhalen gedeeld. Verhalen vol leven; over eerste ontmoetingen, liefde en bijzondere herinneringen. Presentatoren Arjan Lock en Marleen Stelling praten op begraafplaatsen door heel Nederland met nabestaanden over het verlies van een dierbare. Wat is er gebeurd? Wat biedt troost en hoe pak je de draad weer op?

2Doc: Op de tast

Maandag 16 maart, 20.25, NPO 2

Het echtpaar Marianne en Ronald zijn beiden op latere leeftijd blind geworden en wonen al veertig jaar zelfstandig in Amsterdam. Ze worden ouder en hun omgeving wordt steeds drukker en bedreigender. Als ze een appartement krijgen aangeboden in een beschermde woonomgeving op de Veluwe, nemen ze afscheid van hun vertrouwde omgeving. In dit programma worden zij gevolgd tijdens deze veranderingen, terwijl ze hun weg zoeken in de wereld van de zienden.

Floortje terug naar het einde van de wereld

Op donderdag, 21.30, NPO 1

Floortje Dessing keert terug naar oude bekenden die zij ontmoette tijdens haar reizen over de hele wereld. Bij sommigen is er behoorlijk wat veranderd. Hun passie is onverminderd groot maar soms moeten er moeilijke keuzes worden. Floortje komt op kruispunten in hun leven en beleeft mee hoe deze inspirerende mensen op dat punt terecht zijn gekomen en hoe het nu verder met ze gaat. 

Break free

Op woensdag, 21.00, NPO 3

Break Free gaat over jonge reizigers die tijdens hun droomreis zijn omgekomen. In elke aflevering wordt het verhaal van een jongere verteld. Het indrukwekkende programma wordt gepresenteerd door Chris Zegers.

Olcay en huiselijk geweld

Op woensdag, 21.30, Net5

Olcay Gulsen groeide op met huiselijk geweld. Ze onderzoekt in dit programma het taboe rondom spreken over geweld achter de voordeur. Op zoek naar antwoorden gaat ze in gesprek met haar moeder, zussen, slachtoffers en plegers. 

Erik Scherder laat zich niet kisten: Afscheid

Donderdag 19 maart, 22.15 uur, NPO 2

De angst voor het onvermijdelijke afscheid van alles en iedereen dat hem dierbaar is, drijft de bekende breinprofessor Scherder alles uit het leven te halen. Maar wat als dat leven plotseling heel andere plannen heeft? De breinprofessor kan bij een bezoek aan Tom in een hospice de dood niet langer ontwijken. Hij bespreekt met Geerte haar intense liefdesverdriet en ziet hoe Willem terugvecht nadat hij door een dwarslaesie afscheid moest nemen van een kerngezond lijf. 

Natuur op 2: Red de orang-oetan

Zondag 22 maart, 19.35 uur, NPO 2

Hoe ziet de toekomst eruit en is er nog hoop voor de orang-oetan? ‘Red de orang-oetan’ is een documentaire over de impact van het gebruik van palmolie op de leefwereld van de apen op Borneo. Door de ontbossing door palmolie is de populatie gehalveerd. Beelden van echte reddingsacties worden gecombineerd met interviews met deskundigen.

Bed & breakfast

Vanaf 27 maart elke vrijdag, 21.30, NPO 1

Het succesvolle programma over bed & breakfast-eigenaren heeft weer een nieuw seizoen. Drie stellen logeren allemaal één nacht bij elkaar. Tijdens hun bezoek onderwerpen ze elkaars Bed & Breakfast aan een grondig onderzoek. De eigenaren slapen op bijzondere plekken. Ondertussen proberen ze hun gasten zo goed mogelijk in de watten te leggen.

Tel je zegeningen

Terug te kijken op npostart.nl 

Jesse Brandsen gaat op zoek naar waar Nederlanders dankbaar voor zijn. Zijn er dingen om dagelijks dankbaar voor te zijn? Wat betekend het woord dankbaarheid precies en wie of wat wordt er dan bedankt? Een heerlijk positief programma waar je blij van wordt. 

Geboeid: terug naar de plantage

Terug te kijken op npostart.nl

Dwight van van de Vijver gaat op zoek naar zijn geschiedenis en voorouders. In de hoop meer inzicht te krijgen in wie hij is, doet Dwight er alles aan om uit te zoeken hoe zijn familiegeschiedenis in elkaar steekt en welke rol de slavernij daarin speelt. Geholpen door de Surinaamse slavenregisters, die sinds kort toegankelijk zijn, ontdekt Dwight steeds meer over zijn familie. De zoektocht brengt hem uiteindelijk bij de plantage waar zijn voorouders hebben geleefd als slaaf.

Lees ook: het verhaal van Nieske: ‘Ik ben ziek, maar de Heer is goed’