Eva Logo
het Fort THDV
24 april 2020 in Hoofd & hart

‘Bij het Fort leren we kinderen dat ze waardevol zijn’

In Nederland leeft één op de negen kinderen in armoede. Dat zijn maar liefst 350.000 kinderen. THDV wil met het Fort – een naschoolse activiteit – de impact van armoede voor deze kinderen verkleinen. Gerda van de Geest is kindercoach bij het Fort Amsterdam en zet zich met veel liefde in voor deze kwetsbare groep.

Gerda was zestien jaar met veel plezier juf. Toch rees de vraag: wil ik dit blijven doen. Gerda: “Ik genoot van mijn vak, maar ik vroeg mij steeds vaker af of dit nog steeds Gods plan met mijn leven was. Ik twijfelde of ik wellicht weer moest gaan studeren. Tot ik een vacature voor kindercoach bij het Fort tegenkwam. Ik herkende mezelf volledig in de profielschets."

Na twee sollicitatiegesprekken wordt Gerda aangenomen. “Ik vond het best spannend, maar ik kreeg steeds weer bevestiging van God. Dan las ik in mijn dagboekje: ‘Het wordt tijd dat je uit je comfortzone stapt en een nieuwe weg inslaat’. En de dominee preekte over Mozes, die het spannend vond om naar de Farao te gaan, waarop God zei: ‘Ik ga met je mee’. Ik vond het nog steeds spannend, maar ik wist dat ik de juiste keuze had gemaakt.”

Langdurige begeleiding

Het Fort is een naschoolse activiteit voor kinderen uit kansarme gezinnen. In maart 2017 is THDV het Fort in Amsterdam gestart met als doel de impact van armoede voor deze kinderen te verkleinen. Gerda: “Er was al hulp voor deze kinderen, maar het was allemaal kortstondig. Ze kunnen bijvoorbeeld een laptop krijgen voor school. Of meedoen aan een kortlopend project. Wij geloven in langdurige begeleiding, Door ze te leren kennen en een relatie op te bouwen, kunnen we ieder kind helpen met waar hij behoefte aan heeft.”

Armoede doet veel met mensen. Toch wil Gerda benadrukken dat de gezinnen van de Fort-kinderen zeker geen ‘zielige gevallen’ zijn. “Sommige gezinnen moeten echt met heel weinig geld rondkomen. Er is bijvoorbeeld een moeder die met vier kinderen maar veertig euro per week heeft te besteden. Toch is die moeder zo positief, dat vind ik echt heel knap en sterk! Maar als je als alleenstaande moeder keihard moet werken om het hoofd boven water te houden, dan kan je soms minder aandacht aan je kinderen besteden dan je wilt. Dan is het Fort een uitkomst.”

‘Elk kind heeft iemand nodig die in hem gelooft, dat bieden we bij het Fort’

Twee keer per week biedt het Fort een naschoolse activiteiten aan kinderen uit de wijk. Er wordt gewerkt aan de zogenaamde Fort-skills. Vaardigheden die nodig zijn om vol zelfvertrouwen in het leven te staan; doorzettingsvermogen, betrouwbaarheid en eigenwaarde bijvoorbeeld. “We willen de kinderen leren dat ze waardevol zijn, elk kind is uniek geschapen. Elk kind heeft iemand nodig die in hem gelooft, dat bieden we bij het Fort.“

Door hun thuissituatie zijn veel van deze kinderen onzeker. Het ene kind uit dat door zich terug te trekken, een ander overschreeuwt zichzelf juist. Ouders willen en proberen hun kinderen echt wel te bieden wat ze nodig hebben, maar als jij je continu zorgen maakt of je wel genoeg geld hebt voor de huur en of je je kind wel te eten kan geven, dan is dat heel lastig. Kinderen zien dat ook en willen op hun beurt hun ouders weer ontlasten. Laatst zag ik dat een van ‘onze kinderen’ ergens mee zat toen ze bij ons kwam. Ze wilde het eerst niet vertellen, maar toen ik haar even later apart nam, begon ze te huilen. Ze hadden op dat moment geen huis en woonden in een opvang. Op school had iemand tegen haar gezegd: ‘Ik ga lekker naar huis, jij lekker niet!’. Dat zij op dat moment haar verhaal kwijt kan is zo belangrijk! Even later was ze weer vrolijk en vertelde ze dat ze helemaal opgelucht was. Ze wilde het namelijk niet aan haar moeder vertellen, die heeft al zoveel problemen.”

‘Sommige kinderen komen al weken nauwelijks buiten’

Toen de scholen dicht gingen in verband met corona, is ook het Fort gesloten. “Helaas kunnen we de kinderen nu al een aantal weken niet opvangen. Ik maak me best zorgen om ze. Deze gezinnen wonen vaak in kleine flats, met veel mensen in hetzelfde gebouw. Uit angst houden de ouders hun kinderen daarom maar helemaal binnen. Sommige kinderen komen dus al weken nauwelijks buiten. Er is vaak ook geen rustige plek om aan school te werken en sommige ouders vinden het lastig om hun kinderen te begeleiden, omdat ze de taal niet goed genoeg machtig zijn. Ik begeleid nu een gezin wekelijk bij het Fort, op minimaal 1,5 meter afstand natuurlijk. De scholen doen wat ze kunnen, maar vaak hebben ze veel van dit soort leerlingen onder hun hoede.”

Sammy-tasjes

Na de coronasluiting is het Fort gestart met het uitdelen van Sammy-tasjes – Sammy is de mascotte van het Fort. In het tasje zit een brief van Sammy, een doelenkaart met eerder behandelde doelen van de Fort-skills, spelletjes, puzzeltjes, boekjes, knutselmaterialen, iets om te bakken en een ideeënkaart wat ze met de inhoud van het tasje kunnen doen. Gerda: “De tasjes worden gefinancierd uit het THDV Noodfonds en daar zijn we heel blij mee. De ouders en de kinderen waren de eerste keer al heel verrast, maar toen bleek dat ze elke week zo’n tasje kregen nog veel meer. ‘De donderdag is nu een feestdag geworden’, zei een van de kinderen. Het lijkt zo weinig, maar deze ouders kunnen niet zomaar even wat knutselspullen of spelletjes kopen. De tasjes zijn voor hen een verlichting in deze moeilijke tijd. Maar we stimuleren ze ook om te delen als het kan. Bijvoorbeeld door hun baksels uit te delen. En een meisje had de kaartjes die in het tasje zaten bij een verpleeghuis in de buurt bezorgd.

We mogen elk gezin ook per week een bon van een supermarkt aanbieden. Veel gezinnen hebben het nu extra moeilijk. Ook hun werk valt weg en vaak komen ze niet voor regelingen in aanmerking, omdat ze bijvoorbeeld een 0-urencontract of geen vast contract hebben. De voedselbonnenactie is een samenwerking met onder andere 4M en Hillsong Amsterdam en Rotterdam. Er is een speciale website in het leven geroepen om deze voedselbonnen te sponsoren. Die bonnen zullen nog wel even nodig blijven. Als de kinderen vanaf 11 mei weer deels naar school mogen, start ook het Fort hopelijk weer. Maar de ouders – en dus ook de kinderen – zullen het voorlopig nog extra moeilijk hebben.”

Met het Noodfonds helpt THDV kwetsbare groepen in de samenleving die door de coronacrisis extra hard worden getroffen. Doneren kan via www.thdv.nl/noodfonds.

Foto: Ruben Timman

Lees ook: Deborah Voordewind ging werken voor IJM en kreeg de passie in haar werk weer terug