Eva Logo
emoties lichaam
6 april 2020 in Hoofd & hart

Psycholoog vertelt: wat doen emoties met ons lichaam?

Wat voor invloed hebben emoties op ons lichaam en hoe gaan we er gezond mee om? Aline Terpstra, GZ-psycholoog bij Phullon, vertelt over de functie van emoties en hoe we ze de juiste plek kunnen geven.

“Als je in de zee staat en je ziet een golf op je afkomen, kun je bang worden. Maar uiteindelijk gaat de golf over je heen, waarna hij afneemt. Zo is het ook met onze emoties: het bereikt een hoogtepunt, maar als je het toelaat, neemt het af en ontstaat er ruimte voor nieuwe dingen. Maar als je met een enorme plank de golven probeert tegen te houden, dan wordt de druk enorm opgebouwd en ga je onderuit. Dat vertaalt zich vaak in een depressie of angststoornis.”

De IAAA-methode

“Emoties hebben een signaalfunctie: ze zeggen ‘hier is iets aan de hand’. De methode IAAA  – Identify, Accept, Attribute, Act – helpt je om emoties te herkennen en daarnaar te handelen. Ten eerste moet je weten wat je voelt. Wat zegt je lichaam?” 

‘Als je jezelf de ruimte geeft om het te voelen, vloeit de emotie af’

“Bij angst word je vaak kortademig en ga je trillen. Boosheid geeft een vulkaangevoel, de druk dat er iets naar buiten moet. Verdriet is een brok in de keel en brandende ogen. Leg dan de verbinding: waardoor voel ik me zo? Een bericht dat ik hoorde, een gesprek? Als je daarna jezelf de ruimte geeft om het te voelen, vloeien de gevoelens af. Huilen als je verdrietig bent. Het uitspreken als je boos op iemand bent.”

Emoties uiten naar God 

“Als volgelingen van Jezus mogen we al onze ruwe, ongepolijste emoties met God delen, wat kan helpen in het omgaan met emoties. Dat zien we aan David: hij vertelde in de Psalmen ‘ongecensureerd’ aan God wat hij voelde, inclusief intense woede en wraakwensen. God valt daardoor niet van Zijn troon. 

Toen David de mogelijkheid had om zich te wreken op zijn vijand Saul, deed hij het niet. Ik denk dat hij daartoe in staat was omdat hij de Psalm had geschreven. Door eerlijk te zeggen wat er in je omgaat, ben je bezig de golven hun werk te laten doen.”

Het complete artikel over emoties staat in Eva 3. Niks missen van Eva? Neem nu met korting een abonnement op Eva.

Lees ook: 'Je hoeft niet alleen maar positief te zijn'

TEST: Hoe goed herken jij emoties? Doe de test van Psychologie Magazine.