Eva Logo
9 december 2020 in Lijf & leven

Sandra is kritisch op het coronabeleid en het vaccin

Een mondkapje op, anderhalve meter afstand houden en maximaal drie bezoekers: Sandra Bonestroo (48, persoonlijk leiderschapscoach), is kritisch op de coronamaatregelen die de overheid heeft ingesteld. Ze volgt de adviezen niet blindelings op, maar doet onderzoek, leest zich in, denkt er zelf over na en houdt er een heel eigen visie op na.

Wel of niet vaccineren? Een vraag die de gemoederen al ruime tijd bezighoudt. Eva interviewde twee vrouwen met een verschillende mening over het coronavaccin. Rachel laat zich zeker inenten, terwijl Sandra dat juist niet ziet zitten.

‘Het leven geeft je niet wat je wilt, maar wat je nodig hebt’, is Sandra’s overtuiging. Ze wil in overgave en vol vertrouwen leven. “Dat betekent dat alles wat op mijn levenspad komt, er gewoon mag zijn. Dat kunnen positieve maar ook ‘negatieve’ ervaringen zijn. Het levert persoonlijke groei, ontwikkeling en bewustwording, zelfliefde en zelfvertrouwen op. Als ik vanuit die visie naar de maatregelen kijk, dan vind ik dat ze daar inbreuk op maken.”

Virussen, bacteriën en schimmels bestaan al eeuwenlang en horen bij het leven

Ze heeft zich goed ingelezen, zegt ze zelf. “Vanuit interesse ben ik mij aan het verdiepen in artsen en wetenschappers die kritische internationale onderzoek studies delen. Ik gebruik mijn zelfdenkend vermogen.” Ze begrijpt niet waarom onder andere het CDA, met ‘coronaminister’ Hugo de Jonge, krampachtig probeert om controle te krijgen op het virus. “Vanuit de christelijke overtuiging (de ‘C’ van ‘CDA’) vertrouw je toch op God als de vaste rots van jouw behoud?”

Een virus is ‘iets natuurlijks’ in Sandra’s optiek. “Virussen, bacteriën en schimmels bestaan al eeuwenlang en horen bij het leven. Nu komt corona op ons pad. Wat zou er gebeuren als wij vanuit liefde en vertrouwen gaan leven, in de overtuiging dat het bij het leven hoort, net als de dood? Wat maakt dat wij dat niet kunnen accepteren? Hoezo wil iemand daar controle over hebben?”

Volgens Sandra kunnen we een aantal belangrijke lessen leren van COVID-19. “We hebben het virus blijkbaar nodig om ons ergens van bewust te maken. Het laat ons zien dat we als mens verbinding nodig hebben in het leven, de verbinding met onszelf en met die ander. Dat autonomie, het kunnen gaan en staan waar we willen, voor ons belangrijk is. Het laat ons misschien ook zien hoe we met de aarde omgaan. In hoeverre putten we door overbevolking de aarde uit en is er sprake van een natuurlijke balans? Wellicht mogen we ons bewust worden van een andere fysieke en mentaal gezonde lifestyle.”

Coronavaccin

Ze is tegenstander van het coronavaccin, waarover op dit moment hevig wordt gediscussieerd. “We zoeken dus de oplossing buiten onszelf, in een vaccin. Als je kijkt naar waar ons menselijk lichaam uit bestaat, hoe de hersenen, de organen, zenuwen en bloedsomloop functioneren, dan is dat toch een groot wonder? Het lijkt wel alsof we niet vertrouwen op ons natuurlijke immuunsysteem, op onze eigen lichaamskracht.”

In de Bijbel staat dat je voor je eigen lichaam als een tempel mag zorgen. “Ik denk dat we eerder baat hebben bij een bewuste levensstijl dan een vaccin. Als je dicht bij jezelf blijft, naar je gevoel en intuïtie luistert, als je je mentaal positief voelt en fysiek gezond gedraagt, wordt je immuunsysteem daardoor versterkt. Ook door bijvoorbeeld knuffelen en niet je handen stuk wassen. Veel mensen leven in angst voor corona. Dat levert stress op, wat weer zorgt voor een vermindering van de weerstand en verzwakking van het immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor andere virussen. Op zo’n manier trek je juist aan waar je bang voor bent. Het wordt een self-fulfilling prophecy.”

Seizoensgriep of Mexicaanse griep

Ze trekt in twijfel hoe dodelijk het virus daadwerkelijk is. “Er wordt vanaf het begin geen vergelijking gemaakt met de seizoensgriep of de Mexicaanse griep. Er worden geen cijfers, nuanceringen of referentiekaders gebruikt, waardoor we varen op eenzijdige informatie. Van corona is de infection fatality rate (IFR) – de kans dat je eraan overlijdt – lager dan influenza. De seizoensgriep is dus dodelijker dan corona, maar dat wordt niet gecommuniceerd. Want als corona echt zó dodelijk is dan had minister Grapperhaus zijn bruiloft toch wel een jaartje uitgesteld? Mensen worden niet uit hun angst gehaald met nuchtere vergelijkingen of door zaken en situaties in perspectief te plaatsen. Dit is een grote angstpandemie.”

Ze erkent dat sommige mensen meer vatbaar zijn voor het virus dan andere, omdat ze bijvoorbeeld kampen met obesitas, met onderliggend fysiek lijden, chronische ziekten of al een lagere weerstand. “Er zal allicht een gedeelte zijn dat wel gezond leeft, jong(er) is en, al dan niet ernstig, getroffen wordt, maar dat geldt ook voor andere virussen of ziektes.”

Openbaringen

Mogen we nog wel ziek worden of doodgaan, vraagt ze zich hardop af. “Begrijp me goed, ik wens niemand dat toe, maar het hoort wel bij het leven. Kijk naar het boek Openbaringen, daarin staan ook allerlei wereldrampen beschreven die al voorspeld worden. Als de overbevolking en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen een dusdanig probleem is, grijpt moeder natuur zelf wel in. Wat voor een een zware overschatting hebben wij als mensheid dat wij denken een dat we een altijd muterend virus onder controle krijgen?”

Complotgekkie

Wat betreft de maatregelen, denkt ze dat het middel erger is dan de kwaal. “Hoeveel mensen en bedrijven worden er wel niet getroffen? Ook als je kijkt naar de mensen die depressief of eenzaam worden of zelfmoord willen plegen? Ik vraag me af in hoeverre de offers die we brengen voor de ouderen en kwetsbaren nog proportioneel en doelmatig zijn. Ook mist de onderbouwing van de maatregelen. Waar is in Nederland nu de vrije meningsuiting en de persvrijheid? Dat zijn toch grondrechten? Iedereen die kritisch is, wordt weggezet als complotgekkie en zelfs gecensureerd. Terwijl we juist van elkaar kunnen leren, elkaar kunnen inspireren en scherp houden. Laten we elke dag dankbaar zijn, onze zegeningen tellen en vanuit deze levenshouding proberen te leven. Accepteer de dood als onderdeel van het leven want dan kunnen we, vanuit liefde, vertrouwen en overgave, in het hier en nu, gaan léven.”

Rachelle kiest juist wel voor een vaccin

Lees ook het verhaal van Rachelle die zich wel wil laten vaccineren: 'Als ik nu corona krijg, is er een grote kans dat ik het niet overleef'

Foto: Ursula Fotografie

Lees ook wat ds. Arie van der Veer schrijft over het coronavaccin en de discussie daarover