Eva Logo

Oog voor vrouwen in de prostitutie

Zie je mij?

Eva, EO-Metterdaad en Next Steps voeren actie voor Roemeense vrouwen die uit de prostitutie willen stappen. Maar is uitstappen wel zo makkelijk als er vaak wordt gedacht? En, de vrouwen kiezen er toch zelf voor?

Deze en andere vragen komen terug in de campagne rondom Eva’s nieuwe goede doel. Hoe (be)kijken we de wereld van de prostitutie en kan het zijn dat we daarbij soms gebruik maken van de spreekwoordelijke roze bril? Wat is de realiteit van de seksindustrie en durven we die onder ogen te zien?  Niet altijd een gemakkelijk waarheid, maar wel eentje waarbij we oog krijgen voor de vrouwen zelf.

Durf jij de waarheid onder ogen te zien?

Mărțișor armbandje

Bij een gift vanaf €50,- krijgt de gever een gratis Mărțișor armbandje. Dit armbandje staat symbool voor ‘een nieuw begin’ en ‘vriendschap’ en is speciaal gemaakt door vrouwen in Roemenië die uit de prostitutie komen of kwetsbaar zijn voor uitbuiting. Het is traditie om het Mărțișor armbandje op de nationale Roemeense feestdag (1 maart) aan elkaar te geven als symbool van een nieuw begin.

 

EO-serie ‘Jojanneke uit de Prostitutie’

Naast de actie ‘Zie je mij?’ wil de EO met het programma ‘Jojanneke uit de Prostitutie’ aantonen hoe ingewikkeld het is om in Nederland uit de prostitutie te stappen. Presentatrice Jojanneke van de Berge vertelt: “Ik zie hoe moeilijk het is om uit de wereld van prostitutie en porno te komen - zelfs al zijn vrouwen er ooit uit eigen overweging ingestapt. Hun hele sociale leven speelt zich veelal af binnen de branche, ze zijn gewend aan het snelle geld, hebben vaak last van verslavingen en trauma’s en hebben zelden iets anders opgebouwd waar ze op kunnen terugvallen. De wil is er, maar de hordes zijn hoog. Vaak te hoog.” Jojanneke slaat in de serie ook alarm over minderjarigen prostitutie in ons land. ‘Jojanneke uit de Prostitutie’ is vanaf dinsdag 2 maart te zien om 21.15 uur op NPO 3.